
Vastasyntynyt tehohoidossa - vinkit vaatteiden valintaan!
Päivitetty: 30. elok. 2022
Vanhemmat miettivät ennen lapsen syntymää usein, että millaiset vaatteet olisivat hyvät vauvalle, kun pidempi sairaalajakso koettaa? Sairaala toki vaatettaa sairaalassa olon ajan vauvasi, mutta moni vanhempi haluaa myös viedä omia vaatteita vauvalleen käyttöön sekä tilata sopivia vaatteita kotikäyttöön ennakolta. Tämä lyhyt blogikirjoitukseni vastaa sinulle kolmeen eri kysymykseen:
Miksi pienikokoisten sekä leikkausta vaativien vauvojen vaatteissa pitää ottaa huomioon käytettävyys ensisijaisesti?
Mitä haittaa on pesulapuista ja paksuista vaatteiden saumoista?
Miksi vaatteet kannattaa olla helposti puettavat myös kotona ollessa?

Miksi pienikokoisten sekä leikkausta vaativien vauvojen vaatteissa pitää ottaa huomioon käytettävyys ensisijaisesti?
Pienikokoisten sekä leikkausta vaativien vauvojen vaatteissa pitää siis ottaa huomioon käytettävyys ensisijaisesti. Tavan markettien tarjonnat eivät tarjoa, kuin liukuhihna tyylisiä vaatteita, joista harvemmiten löytää mitään käytännöllistä.
Kun vaatteiden kokoa voi itse säätää (hyvät vaatteiden leikkaukset), niin käyttöikä on pidempi eikä uusia vaatteita tarvitse hankkia usein. Esimerkiksi vauvan bodyssa, kun on tuplarivinapitus - käyttöikä kasvaa. Bonusta hyvin suunnitelluissa vaatteissa ovat myös hihojen sekä housujen lahkeiden pituuden säätäminen omien tarpeiden mukaisesti.
Mitä haittaa on pesulapuista ja paksuista vaatteiden saumoista?
Bodyjen pitää olla kietaisumallia ja housuissa pitää piuhojen, antureiden tai mittareiden takia olla avolahkeet.
Sairaalassa viettävillä ”erityis” vauvoilla ei saa olla liian suuria vaatteitakaan, koska ne eivät lämmitä pienokaisia. Jos vaatteet jäävät kovasti ruttuun, tulee helposti hiertymiä. Näin ollen mitään ylimääräisiä pesu tai kokolappuja ei saa olla myöskään ihoa vasten hiertämässä.
Kankaiden materiaalien kannattaa olla pehmeitä (luonnonmateriaaleja) sekä nappien mielellään muovisia, jotta vauvan voi viedä tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin vaatteita vaihtamatta.

Miksi vaatteet kannattaa olla helposti puettavat myös kotona ollessa?
Usein myös, kun vauvan kanssa kotiudutaan esimerkiksi leikkausten jälkeen, niin pukemisen tulisi olla helppoa myös kotona, koska vauvaa ei voi nostaa normaalisti toviin leikkaushaavan / haavojen johdosta.
Etkö löydä vaatteissa sopivaa kokoa?
Saatat pähkäillä myös käytettävyyden lisäksi vaatteiden suuria kokoja, mitä normaaleissa vaatekaupoissa on tarjolla.
Kaupassa lastenvaatteet alkavat yleensä koosta 50 ja osa vastasyntyneistä ovat alle kokoa 40.
Jopa toinen lapseni, vaikka syntyi normaalisti vielä viikon yliajalla oli piirun verran alle 50cm pituinen ja painoa oli juuri tasan 3kg - hänkin jo näytti hukkuvan siron olemuksensa vuoksi osaan 50cm vaatteisiin. Odotan kolmannelta tyttäreltä samaa, sillä hänkin on siro kooltaan ja nähtävästi syntyy nyt alle kolme kiloisena.(koska synnytys tulee olemaan ennen laskettua-aikaa synnynnäisen sydänvian vuoksi)

Hoitoaikojen ollessa pitkiä on hyvä harjoitella pukemista
Etenkin pikkukeskosten, alle 1 500 g painavien hoitoajat ovat yleisesti pitkiä, jopa 5–6 kuukautta. Monesti pienipainoisuuden lisäksi vauvalla on muitakin ongelmia, jotka vaativat hoitoa.
Sydänvauvoilla sairaalajaksokin saattaa venyä yhdestä kuukaudesta esimerkiksi 3:een. (riippuen diagnoosista, leikkauksista sekä toipumisesta)
Jos siis esimerkiksi osa vaatteistasi on kokoa 50cm ja kokoa 56cm, niin vaatteet tulevat myös kotona käyttöösi!
Ja lopuksi vielä hyvä vinkki sinulle, mistä löydät myös ihania vaatteita ertiyisvauvallesi. Tutustustu Instagramissa Veevi Handmade sivuun. Itse tilasin täältä aivan ihanan (custom made) vaatepaketin sydänvauvalleni.
MARIA MYLLYS
Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.
Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,
hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.
Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan
myös aidosti esille.
Arvokas erityislapsi yhteisö
sosiaalisessa mediassa: