top of page
  • Maria

Millaista on vastasyntyneiden tehohoito-osastolla?

Päivitetty: 15. lokak. 2022


Monelle vanhemmalle valkenee vasta myöhemmin sairaalassa ollessa se, miten asiat käytännössä toimivat Uuden lastensairaalan ja Naistenklinikan puolella. Mikäli turhilta yllätyksiltä haluat välttyä, niin tämä kirjoitus on juuri sinua varten!

Kirjoitus pohjautuu omakohtaisiin havaintoihin ja kokemuksiini lokakuun sekä marraskuun ajalta vuodelta 2021. Oma tyttäreni syntyi suunnitellusti Naistenklinikalla ja hänet siirrettiin tehohoitoon Uuteen lastensairaalaan, joten mielelläni jaan omakohtaisia kokemuksia omasta teho-osasto jaksostani.


Blogikirjoitus on tehty erityislasten vanhemmille, joiden lapsi joutuu jo heti syntymän jälkeen lastensairaalaan tehohoitoon syystä tai toisesta synnynnäisen vian tai sairauden johdosta.


Usein tehohoidon tarve tiedetään ennakolta, mutta toki välillä käy myös niin, että tehohoitoon siirtyminen tulee yllätyksenä heti syntymän jälkeen vanhemmille ja täten on kullan arvoista saada vertaistukea, koska teho-osastolla oleminen on oikeasti rankkaa ja vie koko perheen voimavaroja.

Me vietimme 21 päivää Uudessa lastensairaalassa synnynnäisen sydänvian vuoksi ja eniten aikaa kului juuri teho-osastolla.


Lasten teho-osasto Laaksolla tehohoitajat työskentelevät kellon ympäri lastasi hoitaen ja näin ollen tavoitat aina jonkun hoitajan heti soittaessasi oman lapsesi huoneeseen.


Kun vauva syntyy


Yleisesti ottaen oli synnytystapa suunniteltu sektio tai suunniteltu normaali alatiesynnytys, niin synnytys tapahtuu Naistenklinikalla. Joskus erikoistapauksissa suunniteltu sektio voidaan toteuttaa Uuden lastensairaalan puolella, mutta tätä tapahtuu harvemmin, koska se vaatii erikoisjärjestelyjä.


Eli, jos ennakolta on tiedossa, että vastasyntynyt tarvitsee heti syntymän jälkeen tehohoitoa, niin synnytyspaikaksi määräytyy Naistenklinikka sijaintinsa puolesta.


07.11.2021, kun menin teho-osastolle ja kuskasin kassissani maitoja vauvalle.

Vauvan syntymän jälkeen


Vauvan syntymän jälkeen äiti näkee vauvan pikaisesti ja tämän jälkeen vauvalle tehdään normaalit hoitotoimenpiteet, kuten katsotaan yleisvointi, mitataan pituus sekä paino ja annetaan apgar-pisteytys. Nämä toimenpiteet tehdään viereisessä huoneessa ja vauvan ruumiinlämpöä nostatetaan myös hetki ennen teholle siirtämistä Uuden lastensairaalan puolelle.(ns. ”kylmää” vauvaa ei lähdetä siirtämään toiseen sairaalaan)

Itse ehdin näkemään synnytyksen jälkeen vauvan noin 2 sekunnin ajan ja sen jälkeen vauvalle tehtiin normaalit hoitotoimenpiteet, ruumiin lämpöä nostatettiin sektion jälkeen ja sen jälkeen vauva kuljetettiin lastensairaalaan, jossa tehtiin heti hätäensiaputoimenpiteenä pallolaajennus sydämeen. Vauva syntyi aamusta ja alkuillasta pääsin häntä vasta katsomaan.


Oli siis todella pitkä aika odotella, kunnes pääsin teho-osastolle vauvaa katsomaan Naistenklinikalta ja huoli oli kova pienen voinnista!


Liikkuminen kahden sairaalan välillä


Kun äiti pääsee synnytyksen jälkeen osastohoitoon heräämön jälkeen, niin hän saa kulkunapin, johon on määritelty tietyt kerrokset, joihin kulkunappi käy Uuden lastensairaalan puolella. Tarvittaessa toinen vanhempi saa myös kulkunapin itselleen halutessaan siitä pyytäessään.


Kulkunapilla ei ole oikeuksia liikkua Naistenklinikan puolella, joten sinun tulee tilata joka kerta erikseen kuljetus itsellesi Naistenklinikalta Uuden lastensairaalan puolelle, niin kauan, kun olet synnytyksen jälkeen osastohoidossa.

Huomio! Minulle Naistenklinikan puolella kerrottiin vahingossa kahteen otteeseen, että kulkunapilla pääsee myös liikkumaan "Naikkarin" sairaalan käytävillä, mutta apua, seuraavana päivänä lapsen syntymän jälkeen, kun lähdin itse kävelemään etanan vauhtia sektiohaahavani kanssa kohti Ulsin puolta (Uls, Uusi lastensairaala), niin jäin hissin jälkeen jumiin yhden kerroksen välitilaan, koska nappi ei toiminutkaan ovien avauksissa. Jouduin tovin odottelemaan, että joku sairaalan henkilökunnasta kävelisi ohi, että päästäisivät minut käytävästä pois. Onneksi en joutunut kauaa odottamaan, mutta hieman säikähdin!


Älä siis itse lähde seikkailemaan sairaaloiden väliä, vaan varmista, että joku hoitajista saattaa sinut perille tai tilauskuljetuksesta joku vie sinut perille saakka. (Aiemmin kuulemma Naistenklinikalla on ollut kulkunappeja käytössä, joilla on päässyt liikkumaan vapaasti kahden sairaalan väliä, mutta ne on poistettu käytöstä, koska kulkunapit eivät enää palautuneet takaisin Naistenklinikan puolelle. Tosi harmillista, sillä liikkuminen olisi ollut paljon helpompaa varsinkin siinä vaiheessa, kun itse pystyy jo kävelemään.)


"Mutta hei, voinko oikaista kuitenkin ulkokautta toiseen sairaalaan, jotta ei tarvitse odotella, että joku avaa kahden sairaalan välillä minulle ovia?!"

Tämänkin selvitin "Naikkarilla" ollessani, mutta vastaus oli, että, niin kauan, kun on Naistenklinikalla sisään kirjautuneena, tulee liikkua sisäkautta, koska, jos yht äkkiä ulkona kaadun tai minulle sattuu jotakin: kukaan ei pääse auttamaan. Ymmärrän hyvin vastuut ja täten asia jäikin sikseen.


Itselläni kävi tosin tuuria sektiosta palautumisen suhteen, sillä pääsin kahden yön jälkeen jo sairaalasta pois, joten sairaalaseikkailut jäivät onneksi lyhyeen oven avauksien osalta, oh holy joy!


Tässä oli vuodeosastoni ikkuna Naistenklinikan puolella ja edessä näkyy Uusi lastensairaala.


Pyörätuolilla pääset saattaen perille avustetusti tai kävellen saattaen


Heti synnytyksen jälkeen pääset avustetusti pyörätuolilla saattaen perille, joten älä stressaile siitä, miten itse etanan vauhtia verraten levitoidut toisen sairaalan puolelle teho-osastolle.


Ja, kun haluat takaisin Uudesta lastensairaalasta Naistenklinikan puolelle, niin "ovenavaus" palvelu on taas tilattava. Hoitaja tekee soittamalla sen tosin puolestasi, mutta varaudu ennakolta siihen, että saatat joutua odottamaan puolesta tunnista tuntiin, kunnes pääset takaisin Naistenklinikalle tai Uuteen lastensairaalaan.

Itse laskin, että, yhtenä päivänä minulla meni pelkästään odottamiseen se 2 tuntia, kun kävin vauvaa teho-osastolla katsomassa kaksi kertaa. Liikkuminen tapahtuu siis sairaalan sisätilojen kautta.


Kun pääset itse synnytyksen jälkeen osastolta pois, sinut uloskirjataan, niin pääset harppomaan suoraan teho-osastolle lastensairaalan kautta ja aikaa säästyy!Teho-osasto kerros 4


Teho-osastolle mennessä puhelin tulee laittaa lentokonemoodiin ja halutessasi voit käyttää sairaalan omaa wifi- yhteyttä.


Oleskelutilasta löytyy useita istumapaikkoja ja se on tehty erittäin viihtyisäksi vanhempia silmällä pitäen. Kahviautomaattikin löytyy, ja saat 50 sentillä juotua kuumaa juotavaa välissä, jolloin sinun ei tarvitse mennä kahvittelemaan kerrokseen kaksi, jossa on sairaalan kahvila.


Mikäli sinulla on omia eväitä, niin teho-osasto kerroksesta löytyy myös taukotila, jossa voi rauhassa syödä. (kahvinkeitin sekä mikrokin löytyy) Henkilökunta näyttää tilat sinulle tarvittaessa.


Tällä hetkellä koronarajoitukset, kun ovat voimassa, niin teho-osaston tiloihin pääsee vain kaksi vanhempaa. (Aiemmin myös muut perheen lapset ovat voineet oleskella odotustilassa, mutta tällä hetkellä se ei ole mahdollista. Naistenklinikalla on myös koronarajoitukset päällä, joten toinen vanhempi on vain tervetullut vierailemaan, vaikka käytössäsi olisi perhehuone. Sairaalakohtaisia erilaisia ohjeistuksia on eli se ohjeistus mikä on Naikkarilla voimassa, ei välttämättä ole voimassa Uuden lastensairaalan puolella.)


Haluatko tutustua teho-osastoon ennakolta? Koronarajoitusten takia tutustuminen onnistuu vain ja ainostaan virtuaalisesti, joten pääset tästä klikkaamalla virtuaalikierrokselle Uuteen lastensairaalaan.Hoitoon osallistuminen


Teho-osastolla tärkeintä on se, että olet läsnä ja juttelet vauvallesi. (sekä kuskaat rintamaitoa päivittäin sairaalaan) Täällä et vielä pääse osallistumaan itse hoitotoimenpiteisiin, (ainoastaan pääset antamaan nenämahalaletkun kautta maitoa ruiskulla jossakin vaihessa) mutta pääset seuraamaan ja kyselemään tehohoitajilta lapsesi hoitotoimenpiteistä sekä kiertävä lääkäri tuo myös ajankohtaista tietoa vanhemmille.

Johtoja on lapseen kytkettynä paljon ja vauva on myös nukutettuna usein kipujen takia useita päiviä ja kipujen takia vauvalle tehdään vain välttämättömät, pakolliset toimenpiteet, koska vauva on kosketusherkkä. Täten erikseen pään paijailut ja syliin nostelut eivät tule kyseeseen vielä.Lääkärikierrot

Lääkärikiertojen aikaan kannattaa olla välillä sairaalassa, jotta pääset tarkemmin vielä kuulemaan lapsesi voinnista tietoja. Toki tehohoitajat kertovat päivittäin vauvasi kuulumisia, mutta lääkärillä on yleensä spesifimpää tietoa ja pääset keskustelemaan enemmän mieltä askarruttavista asioista. Lääkärikierrot ovat teho-osastolla myöhemmin iltapäivällä ja osastohoidossa ne alkavat aamulla noin klo 9 aikaan ja päättyvät noin klo 11 aikaan.


Mitään rajoituksia ei ole puhelimitse yhteydenpitoon eli saat myös soittaa vaikka keskellä yötä teho-osastolle ja voit kysellä vauvasi vointia tehohoitajaltasi! Timanttiset tehohoitajat jaksavat aina antaa sinulle aikaansa. Tuo oli itseäni hyvin mieltä lämmittävää, että soitin vaikkapa aamulla klo 8.00 aamulla tai illalla klo 23.00, niin hoitaja, joka oli vuorossa, niin hänellä oli aina aikaa keskustella vauvan voinnista. Teho-osastolla, kun lapsen vointi voi muuttua hetkessä ihan mihin suuntaan vain, niin koskaan ei kannata ajatella, että ”kyselen liikaa ja kuormitan henkilökuntaa”.Yhteydenpito


Turvallisuus-syistä teho-osastolta eivät hoitajat koskaan soita vanhemmille lapsen vointiin liittyvistä asioista eli täten vanhemmat pitävät yhteyttä lapsensan hoitavaan tahoon. (saat itsellesi suoran puhelinnumeron lapsesi huoneeseen) Ainostaan poikkeuksena on se, että, jos lapsen tilassa tapahtuu jotain todella dramaattista yht äkkiä, niin sairaala ottaa yhteyttä sekä jokaisen leikkauksen jälkeen leikkaava kirurgi soittaa ja kertoo lapsen nykyisen voinnin. Odotus voi tuntua pitkältä ja itse jouduin odottamaan 8 tuntia, kunnes kirurgi soitti avosydänleikkauksen jälkeen minulle. Ehdin jo pelätä pahinta tuona aikana, koska vaikka kuinka koetin hoitaa muita lapsia kotona ja miettiä muuta, niin alitajunta oli koko ajan kuitenkin mukana leikkauspäivässä. Leikkauksen jälkeen sitten jännitettiin taas teho-osastolla toipumista.


Pelko, suru, menettämisen pelko ja ilon pilkahdukset kuuluvat vahvasti tunneskaalaan jokaisella. Ne ovat vahvoja eikä itkemistäkään tarvitse peitellä tai hävetä.Teho-osasto, tehovalvonta ja vuodeosasto


Kun vauvasi tila jossakin vaiheessa kohenee ja menee reilusti parempaan suuntaan, niin lapsesi pääsee teho-hoidosta tehovalvontaan ja sen jälkeen vuodeosastolle. Vuode-osastolla pääset sitten osallistumaan vauvan hoitoon kunnolla aina kylvetyksestä lääkkeiden antoon.


Terho-osastolla saat viettää aikaasi omien aikataulujesi mukaisesti kellon ympäri.


Autolla lastensairaalaan


Pääset kätevästi autolla suoraan lastensairaalan parkkihalliin ja parkkeeraus on ilmaista, kun muistat vain hankkia esimerkiksi viikko kerrallaan ilmaisen parkkilipun. Aja normaalisti parkkihalliin, ota parkkikuitti ja pyydä tehohoitajalta merkkaus parkkilippuun ja vie se ensimmäisen kerroksen infopisteeseen, josta sinulle annetaan uusi parkkilippu, joka on voimassa pidemmän aikaa. (parkkilipussa näkyy voimassaoloaika) Jos unohdat hakea ilmaisen parkkilipun infopisteestä, niin töllöin 20 minuuttia jo maksaa 2 euroa.

Kuulin juuri ennen, kun kotiuduin vauvani kanssa sairaalasta vuode-osastolta, että eräs vanhempi oli joutunut maksamaan 80 euroa parkkihallissa parkkeerauksesta, koska hän ei ollut tietoinen heti lastensairaalaan tullessa, että hänellä olisi ollut mahdollisuus ilmaiseen parkkeeraukseen sinä aikana, kun lapsi on sairaalassa hoidossa pidemmän aikaa. Glups!Parkkihalliin tulo kannattaa ajoittaa heti aamuksi ennen klo 8.00 reilusti, sillä kello 8.00-11.00 välillä halli on jo täynnä autoja ja joudut etsimään parkkipaikkaa ulkoa kauempaa. Eli aamulla kello seitsemän pääset vielä sukkuloimaan ketterästi parkkihalliin tai puolen päivän jälkeen heti klo. 12.00 jälkeen on parkkihallissa yleisesti ottaen enemmän väljyyttä!


Kiitos, että luit kirjoitukseni ja toivottavasti sait hieman osviittaa tulevasta, että millaista on olla teho-hoidossa Uudessa lastensairaalassa heti synnytyksen jälkeen.


Toivotan sinulle paljon voimia tulevaan ja muista elää hetkessä.


Teho-osastolla oleminen on todella rankkaa ja näin ollen muista pitää itsestäsi hyvää huolta! Koeta nukkua, syödä ja eritoten liiku teho-osastolle omien aikataulujesi mukaan, sillä pääset katsomaan lastasi 24/7 halutessasi.

Pura myös lähimmäisillesi ja vertaistukiryhmissä tunteitasi. Älä jää niiden kanssa yksin.


Pelko, suru, menettämisen pelko ja ilon pilkahdukset kuuluvat vahvasti tunneskaalaan jokaisella. Ne ovat vahvoja eikä itkemistäkään tarvitse peitellä tai hävetä. Muistan sen kerran, kun kävelin itkien teho-osaston odotusaulasta kohti hissejä (kun tuli kotiinlähdön aika) ja näin kolme vanhempaa itkemässä samaan aikaan odotusaulassa - tiesin, että tämä hetki oli elettävä juuri näin ja jossakin välissä tunteet muuttavat muotoaan, kun lapsen vointi paranee ja arki alkaa rullaamaan.


Nyt tätä blogikirjoitustani tehdessä sydänvauvani on 1kk ja 17 vuorokautta vanha ja arki rullaa kolmen lapsen perheessä nyt mukavasti. Tietysti vauvan sydäntä seurataan säännöllisesti ja lääkitys aikatauluttaa perheemme arkea, mutta muutoin olen tällä hetkellä luottavaisin mielin tulevasta, vaikka monien mutkien kautta kotiin pääsimmekin ja sydämen rytmihäiriöiden takia kotiutuminen otti takapakkia, kunnes löytyi syy ja lääkitys.


Kaikkea hyvää sinulle loppu vuoteen ja jos kaipaat vertaistukea, niin laita rohkeasti minulle viestiä. Vastaan mielelläni mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.
MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

366 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page