top of page
  • Maria

Syyskuu on vastasyntyneiden tehohoidolle omistettu kuukausi

Päivitetty: 15. lokak. 2022


Tiesitkö, että syyskuu on vastasyntyneiden tehohoidolle omistettu kuukausi?⁣

Sosiaalisessa mediassa oletkin ehkä törmännyt NICU Awareness Month julkaisuihin?⁣

Vastasyntyneiden tehohoitoyksikön (NICU), ohessa vilahtaa usein myös lyhenne (ICN ⁣

intensive care nursery) ja tällöin puhutaan siis tehohoitajista, jotka ovat erikoistuneet sairaiden tai ennenaikaisten vastasyntyneiden hoitoon. ⁣

NICU Awareness Month -kuukausi ei ole tarkoitettu vain kunnioittamaan perheitä, jotka joutuvat oleskelemaan vastasyntyneiden teho-osastolla, vaan tarkoitus on muistaa ja kiittää heitä hoitavia terveydenhuollon ammattilaisia myös! ⁣

Lisäksi tässä kuussa halutaan auttaa useampia ihmisiä ymmärtämään miten lapsen ollessa tehohoidossa - se vaikuttaa koko perheen elämään. ⁣


Nuo kokemukset ja muistot kulkevat myös läpi elämän, niin vanhemmilla, kuin sisaruksillakin. ⁣


Teho-osastolla vuonna 2021.
Syyskuu on vastasyntyneiden tehohoidolle omistettu kuukausi. Kiitos kaikille tehohoitajille, jotka hoidatte vastasyntyneitä.


Kun lapsi on tehohoidossa, niin vanhemmat kaipaavat tukea


Se, että kuuntelee, niin on tärkeää vanhemmille.


Ystävien ei kannata miettiä liian monimutkaisesti, että "mitä minun kuuluisi vastata", kun vanhemmat kertovat omia tuntemuksiaan ja kokemuksiaan tehohoidosta.


Ystävien ja muiden läheisten ei tarvitse kommentoida erikseen eikä tuoda omia mielipiteitä esille eli parasta mitä voit tehdä on, että kuuntelet ja myötäelät.


Synnytyksen jälkeen kotiin palaaminen on jo todella raskasta vanhemmille ilman vauvaa, joten olisi tärkeää myös, että kolmannen sektorin toimijat terveydenhuollon saralla myös automaattisesti tarjoaisivat kaikille vanhemmille apua, kun vastasyntynyt on tehohoidossa. Tällä hetkellä, kun tätä palvelua ei ole automatisoitu, niin suurin osa vanhemmista jää vaille apua.

On siis arpapeliä, kuka saa apua ja kuka ei.


Lisäksi olen tehnyt huomion, että erityisesti synnyttäneet äidit tarvitsisivat myös tukipalveluita myöhemmässä vaiheessa, kun lapsi on päässyt sairaalasta kotiin.


Kun aikaa kuluu enemmän, niin vanhemmilla on aikaa vasta silloin prosessoida kaikkea tapahtunutta ja silloin pitäisi olla helposti saatavilla keskusteluapua.

Sitä pitäisi tarjota automaattisesti ja vanhempien hyvinvointiin pitäisi löytyä myös resursseja, sillä NICU äideistä yli 50% kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Moni meistä saattaa kokea esimerkiksi ⁣hetkellisiä voimakkaita takaumia ja joillekin ⁣

painajaisunet tai ahdistuneisuus tulee oloissa, jotka muistuttavat koettua tapahtumaa. ⁣

Ei ole siis pienistä asioista kyse ja myös isistä noin 30% kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä, joten tämä ei kosketa vain äitejä.


Vertaistuen kautta moni saa kuunteluapua, mutta se ei korvaa sitä henkilöä, joka on kouluttautunut tehtäväänsä ammatillisesti. (Joskus käy myös niin, että vertaistuen kautta törmää vanhempiin, jotka kertovat omista traumoistaan niin vahvasti ja silloin myös omat traumat saattavat aktivoitua entistä pahemmin. Tämän takia tarvitaan ammattiapua helposti saataville. Vertaistuki ei korvaa kaikkea!)


Teho-osastolla.
Muistan sinut tehohoitaja, kuka kosketit olkapäätäni, kun itkin. Sanasi myös lohduttivat. Toit minulle myös nenäliinoja. Kiitos arvokkaasta työstäsi, jossa otat empaattisesti vanhemmat myös huomioon.

NICU Awareness Month - kiitos kaikille tehohoitajille, jotka hoidatte vastasyntyneitä teho-osastolla!


Suuri kiitos ja lämmin halaus kaikille teille tehohoitajille, jotka työskentelette vastasyntyneiden tehohoito-osastolla.


Kaikki me vanhemmat arvostamme teidän työtä todella paljon ja haluamme kiittää teitä kaikesta siitä empatiasta ja tuesta, jota olemme teiltä saaneet, kun olemme olleet lasta teho-osastolla katsomassa.


Teillä on myös äärettömän paljon ammattiosaamista, paljon koulutusta takana ja teette työtä suurella sydämellä. Ilman teitä, ei olisi meitä!


Toivon edelleen samaa, kuten vuosi sitten tässä blogissani, että saisitte koulutusta vastaavaa palkkaa myös työstänne, koska edelleen se ei ole linjassa työnkuvanne kanssa.
MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

99 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page