Toimintakykyä haittaava kipu


Toimintakykyä haittaava kipu on yleistynyt lapsilla ja nuorilla niin paljon, että Husin Uuteen lastensairaalaan on perustettu Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen osaamiskeskus vuonna 2020.


Mediuutisten verkkojulkaisussa Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n toiminnanjohtaja Marja Kinnunen on todennut:

”Tiedämme tutkimuksista, että hoitamatta jäänyt jo nuorella iällä kroonistunut kipu vaikuttaa aikuisen työ- ja toimintakykyyn sekä terveydenhuollon palveluiden käyttöön ikävällä tavalla. Lisäksi pelkästään tule-ongelmien on arveltu maksavan vuosittain pelkästään työnantajille 1,5 miljardia euroa. Toivonkin, että kivunhoidon ammattilaisten hätähuudot kuullaan ja keskuksia saadaan lisää.” (Lähde: Mediuutiset, 19.10.2021)


Toimintakykyä haittaava kipu.
Kipu estää, lamaannuttaa ja vie kaiken energian kaikesta muusta.

Kipu on todellinen kokemus eikä mielikuvituksen tuotetta


Usein lapsen kipukokemuksia saatetaan vähätellä ja näin ollen lapsi joutuu kärsimään kivuista pidemmän aikaa. Se ei ole mielestäni hyvä asia laisinkaan, että lapsi syö kipulääkkeitä pidemmän aikaa, eikä kivun syitä pystytä millään selvittämään sen tarkemmin ja antamaan hoitoa.


Itse rinnastan urheilutaustan omaavana tilanteen lähes siihen, että kipua koetetaan hoitaa suurinpiirtein Mobilat kipugeelillä, vaikka syy olisi syvällä lihaskalvoissa, fascioissa. Siihen ei kipugeelit valitettavasti auta, mutta se on nopein tapa keksiä tietysti ”parannuskeino”. Rahat menivät, mutta kipu jäi.


Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu myös, että 9–11-vuotiaista lapsista 64 % ilmoitti kokeneensa 3 kuukauden aikana tuki-ja liikuntaelimistön kipuja ja 7 % ilmoitti kokeneensa laaja-alaista kipua. (Tuki-ja liikuntaelimistön kivuista yleisimpiä olivat niska-ja hartia-alueen ja alaraajojen kivut.)


Toimintakykyä haittaava kipu.
Toimintakykyä haittaava kipu vaikuttaa myös paljon lapsen muihin sosiaalisiin suhteisiin, kuten harrastuksiin sekä kaverisuhteisiin heikentävästi.


Kipuja esiintyy lähes yhtä paljon kuin aikuisilla


14–16-vuotiaista 15 % ilmoitti laaja-alaista kipua 11-vuotiaista lapsista 7 %:lla oli vähintään viikottain ilmenevää selkäkipua.


Esimerkkinä Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenreumapoliklinikalle 2015 138:sta lähetteestä vain 11 potilaista sai reuma- diagnoosin, joten kaikilla muilla oli erilaisia tuki-ja liikuntaelinkipuja.

(Lähde: Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry:n jäsenlehti, Kipuviesti nro 1/2020)Vatsakivut sekä päänsärky


Vatsakipuja esiintyi 8-vuotiailla päivittäin 2–3 %:lla ja viikottain 8-9 %:lla. 13–18-vuotiailla vatsakipuja oli viikottain 6 %:lla.

Toistuvasta päänsärystä kärsii noin 10 % lapsista ja 25–35 % nuorista.


Syöpäpotilailla kipua aiheuttavat sytostaatit ja sädehoito. (Lähde: Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry:n jäsenlehti, Kipuviesti nro 1/2020)Ilmajooga
Kipua voi myös olla monessa paikassa yhtä aikaa.

Arki, perhe ja jaksaminen


Lapsen toimintakykyä haittaava kipu heijastuu koko perhedynamiikkaan. Kun lapsi on kipeä, niin vanhemmat ovat pois usein töistä lasta kotona hoitamassa.


Toimintakykyä haittaava kipu vaikuttaa myös paljon lapsen muihin sosiaalisiin suhteisiin, kuten harrastuksiin sekä kaverisuhteisiin heikentävästi.

Lapsella ei täten ole mahdollista osallistua täysipainoisesti vapaa-ajalla sosiaalisiin kanssakäymisiin, vaikka halua olisi. Kipu estää, lamaannuttaa ja vie kaiken energian kaikesta muusta.

Lue lisää aiheesta:


Lasten ja nuorten pitkittyneet kivut ovat lisääntyneet – 17-vuotias kipupotilas: "Suurin osa lääkäreistä ei usko, että minulla voi olla kipuja"

(YLE, 20.8.2021, verkkojulkaisu)


Lasten ja nuorten kipupoliklinikat ja kipukuntoutus Suomessa, sivu 11.

(Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry:n jäsenlehti, Kipuviesti nro 1/2020)
MARIA MYLLYS


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

39 views0 comments