top of page
  • Maria

Uuden lastensairaalan teho-osastolle on saatava lisää hoitajia

Päivitetty: 15. lokak. 2022


Olen pidemmän aikaa seurannut monesta eri vertaistukiryhmästä Uuden lastensairaalan tehohoidon tilannetta ja eilen illalla päätin, että asioita on tuotava julki ja tätä varten loin adressin.

Adressiin toivon nimiä juuri sinun kaltaisiltasi ihmisiltäsi, jotka haluavat vaikuttaa omalta osaltaan tehohoidon toimivuuteen nyt ja tulevaisuudessa.


Ei riitä, että asioista keskustellaan vain vanhempien kesken monissa eri vertaistukiryhmissä. On erittäin tärkeää, että myös työnantajapuoli (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) on tietoinen tehohoidon tilanteesta tällä hetkellä Uudessa lastensairaalassa. Tilanne on ollut jo pitkään sellainen, että tehohoidon puolella ei ole tarpeeksi henkilökuntaa ja nyt siihen halutaan oikeasti muutosta.


Toki haluan herätellä tämän adressin tiimoilta kaikkia sairaanhoitopiirejä Suomessa ja tuoda esille sen, että tehohoitajat ansaitsevat enemmän arvostusta, peruspalkan nostoa sekä myös spesifimpää työtoimenkuvaa.


Tehohoito
Hoidon pitkittyminen aiheuttaa lisää kustannuksia ja potilaan tilan heikentymistä.

Tehohoito on vaativaa erikoissairaanhoitoa


Tehohoito on vaativaa erikoissairaanhoitoa, joka vaatii hoitajalta laajaa osaamista niin tarkkailulaitteiden hallinnasta kuin potilaan tilan tutkimisesta ja hoitamisesta sekä lääkehoidosta. Näin ollen työnantajan tulee huomioida työtehtävien vaatimustaso paremmin sekä työnantajan velvollisuus on myös huolehtia tehohoidossa työskentelevien työntekijöiden työhyvinvoinnista nykyistä paremmin.


Tällä hetkellä moni teho-osastolla työskentelevä kokee työnkuvan liian raskaaksi, koska ylemmältä taholta töiden sisältöä ei ole organisoitu spesifisti sekä henkilökunta kokee, että he eivät saa työlleen tarpeeksi arvostusta. Pelkillä kiitoksilla kukaan ei elä!Hoidon pitkittyminen aiheuttaa lisää kustannuksia ja potilaan tilan heikentymistä


Tässä muutamia vanhempien kertomia esimerkkejä siitä, kun tehohoitoon pääsy on lykkääntynyt sovitusta tehohoitajien pulan takia Uudessa lastensairaalassa:


”Lastensairaalan teho-osaston hoitajapulan vuoksi mun sektiota siirrettiin syyskuussa ensin kertaalleen, ja vauvamme avosydänleikkausta siirrettiin lopulta kahdesti. Kirurgeja olisi kuulemma ollut jonossa valmiina leikkaamaan, mutta teho-osastolla ei ollut tarpeeksi hoitajia, niin että sinne olisi pystynyt leikkurista siirtämään potilasta. Aivan käsittämätöntä - ja vanhemmille valtavan pelottavaa, ahdistavaa, turhauttavaa. Kauhistuttaa ajatella, mihin tilanne voi vielä johtaa jonkun toisen pienen potilaan osalta. ”


”Mulla on yksi tuttava töissä juuri siellä vauvojen teholla ja hän sanoi, että on todella vaikea löytää osaavia sairaanhoitajia, koska työ vaatii erikoisosaamista eikä ole resursseja kouluttaa uusia hoitajia. Tämä on tosi huolestuttavaa. Kovasti voimia leikkausta odottaville.”


” Tämä on niin murheellista ja raivostuttavaa luettavaa, vuodesta toiseen sama homma.

Toi "teholla ei ole tilaa" on ihan potaskaa, tilaa siellä kyllä on mutta hoitajia ei - sama homma aikuisillakin…”


” Meidät käännytettiin ULSista viime tiistaina ihan viime hetkillä kotiin. Teholla ei ollut tilaa, joten sydänkatetrointi siirtyi. Uusi aika saatiin tulevalle perjantaille, mutta saa nähdä onnistuuko silloinkaan. Tehon hoitajapula on kuulemma hankala.”Viime hetken perumisia on tullut useita samoille lapsipotilaille joskus jopa kolmekin kertaa peräjälkeen, joten nyt, jos koska on oikea aika vaikuttaa ja toivonkin, että mikäli koet asian itsellesi tärkeäksi, niin käyt allekirjoittamassa adressiin nimesi.


Pääset lukemaan koko adressin klikkaamalla tätä alla olevaa kuvaa ja tätä kautta pääset myös vaikuttamaan tehohoidon tilanteeseen allekirjoittamalla adressiin nimesi. (siirryt automaattisesti suoraan adressit verkkosivustolle)


Kiitos, että välität!

17.10.2021 aamuun mennessä allekirjoitaneita adressiin on jo kertynyt 583.


Siirry adressiin.

Tutustu lisää tehohoidon tilanteeseen niin yleisesti, kuin Uuden lastensairaalan tiimoilta.

Lue lisää aiheesta:

Tehohoitajan jatkuva kouluttautuminen ei näy tilipussissa (Tehy, 28.09.2021)


Janinan, 38, peruspalkka on 2 600 euroa kuussa – nyt hän on yksi monista, jotka ovat jättämässä hoitoalan (Iltalehti, 21.09.2021)


Vastasyntyneen vauvan kuolema oli vain senteistä kiinni – hoitajat kertovat vakavista puutteista potilas­turvallisuudessa Uudessa lastensairaalassa (YLE, 09.09.2019)


Teho- ja tehovalvonta- osastoilla työskentelevien tehohoitajien koulutus, perehdytys ja osaaminen

(Tiina Vartiainen, Tehyn julkaisusarja B:1/21, 2021)
MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

344 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page