top of page
  • Maria

Erityislapsen synnytys, korvaukset ja maksukatot

Päivitetty: 15. lokak. 2022

Mitä erityislapsen synnytys maksaa? Entä muut sivukulut ennen ja jälkeen synnytyksen? Tätä moni vanhempi tai lähiomainen miettii ennen hoo hetkeä ja täten tein tiivistetyn paketin aiheesta.


Olen aiemmin kuullut jopa yli tuhannen euron tulleista laskuista heti synnytyksen jälkeen sekä tuttavani sai juuri tovi sitten pelkästään majoituksesta itselleen 500€ laskun, (lasku muodostui isän ja äidin majoituksesta) kun hänen lapsensa joutui olemaan pidemmän aikaan sairaalahoidossa ja hän "ulkopaikkakuntalaisena" majoittui Ronald McDonald lastentalosäätiössä.


Julkisessa terveydenhuollossa potilasmaksun maksaa kunta suurimmaksi osaksi, mutta mikäli esimerkiksi synnytyksen yhteydessä vauva joutuu tehohoitoon ja pidempään sairaalajaksoon, niin suurempi lasku pamahtaa postiluukusta sisään. Varaudu siis etukäteen jo siihen, että saat varmasti yli 150€ laskun eli kustannukset nousevat siitä, mitä normaali synnytys kustantaa.


Itse tiedän jo ennakolta,että kun vauva syntyy lokakuun 2021 lopussa, niin sairaalajakso tulee kestämään sen kolme viikkoa tai kuukauden ainakin, koska tulossa on leikkausta, tehohoitoa ja loppuvaiheessa vielä normaalilla osastolla oloa Uudessa lastensairaalassa.


Vauvasta peritään erillinen potilasmaksu ja, jos vaativampi hoito kestää lähes kuukauden tai enemmän, niin maksutkin kasvavat kaikkineen sivukuluineen.Kolme eri maksukattoa


Paljon sairastavan erityislapsen vanhempi laskee erikseen kolmea eri maksukattoa. Yksi on lääkkeille, toinen lääkäri- ja poliklinikkakäynneille ja sairaalapäiville sekä kolmas näihin liittyville matkoille.


Tammikuussa nollautuvat aina maksukatot, joten joudut maksamaan taas kaikesta täyden hinnan.

  • Vuonna 2021 summat ovat:

  • Lääkekatto eli lääkkeiden vuosiomavastuu 579,78 euroa. Huom! Poikkeuksena alle 18- vuotiailla ei ole alkuomavastuuta, 50 euroa. Lue lisää aiheesta: Kela

  • Hoito- tai laitosmaksukatto eli kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksujen maksukatto 683 euroa. Alle 18-vuotiaiden maksut otetaan huomioon huoltajan maksukatossa. (maksukatossa kannattaa huomioida kuitenkin poikkeukset, jotka eivät kerryttä tuota yllä olevaa summaa. Lue siis lisää alempaa.)


Alle 18-vuotiailta hoitovuorokausimaksu peritään kalenterivuoden aikana enimmiltään 7 hoitopäivältä, mutta tämä ei koske poliklinikkamaksuja. Toimeentulotukena maksetut maksut eivät kerrytä maksukattoja.


Vuodeosastolla hoitopäivämaksu on 48,90€, poliklinikkamaksu on 39,20€ sekä päiväkirurginen toimenpidemaksu on 130,10€ + 48,90€, jos hoidossa ollaan seuraava vuorokausi.

Lue lisää aiheesta: Sosiaali- ja terveysministeriö

  • Matkakatto eli hoito- tai sairaalamatkojen vuosittainen omavastuu 300 euroa. Jos matkakustannukset ylittävät vuodessa yli 300€, niin ylittävä osa korvataan kokonaan. Tässä kannattaa ottaa huomioon se seikka, että, jos olet raskaana, niin sinä olet ns. potilas ja kerrytät itsellesi ensin tuon 300€ maksukaton mitä matkakustannuksiin tulee. Kun vauva syntyy, niin et ole Kelan silmissä enää potilas, vaan tämän jälkeen joudut kerryttämään toiset 300:n euron omavastuun matkakustannuksista vauvan nimiin. Tämä voi tulla monelle yllätyksenä!

Lue lisää aiheesta Kelan sivuilta ja kysy tarvittaessa heiltä tarkemmin aiheesta, koska kaikkea tietoa ei ole ihan selkeästi esillä heidän sivuillaan.


Erityislapsen lääkekatto.
Kela pystyy seuraamaan sairausvakuutuskortin kanssa ostettujen lääkkeiden kustannuksia.

Kaikki maksukatot juoksevat erikseen


Kaikki maksukatot juoksevat erikseen, joten paljon sairastavalle erityislapsen vanhemmalle voi pahimmillaan tulla suurikin lasku jälkikäteen sairasteluista.

Kun maksukatot ovat ylittyneet, sen jälkeen Kela tulee apuun, jos et sattumoisin kuulu aiemmin toimeentulotuen piiriin ja saat apua tätä kautta.


Tammikuussa, kun vuodenvaihde nollaa omavastuut eli niin sanotut maksukatot, niin joudut maksamaan taas kaikesta täyden hinnan. Näin ollen, jos vauvasi syntyy loppuvuodesta, niin joudut pian maksamaan uudestaan kaikki maksukatot, mikä tuottaa monelle perheelle varmasti talouteen suuren loven! Eli ei muuta, kuin rahaa "sukan varteen" säästämään jo etukäteen.


Toimeentulotukena maksetut maksut eivät kerrytä maksukattoja.


Asiakasmaksulaki 11 § antaa mahdollisuuden vapautuksiin maksuissa


Asiakasmaksulaki antaa mahdollisuuden saada vapautusta tai alennusta sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin.


Moni ei välttämättä tunne tätä lakia ja näin ollen moni erityslapsen vanhempi siirtää laskun eräpäivää tai pahimmassa tapauksessa lasku menee jo perintään, mikäli laskuttaja jättää neuvomatta, kuinka lakisääteistä vapautusta tai alennusta laskuun voi hakea. (kun perheen taloudellinen tilanne on sellainen, ettei laskua vaan kerta kaikkiaan pysty maksamaan nykyisistä olevista varoista.)


Ei kannata siis tyytyä siihen vastaukseen, että lasku on heti maksettava eikä alennusta laskuun tule, vaan tällöin on vedottava asiakasmaksulakiin ja pyydettävä laskuttajalta kaavaketta, jolla vapautusta tai alennusta haetaan.


(Lisää tarvittaessa alla oleva Asiakasmaksulaki 11§ muistutuksena kirjalliseen pyyntöön mukaan, koska valitettavasti kaikki eivät ammattinsa puolesta silti tiedä, että tällainen laki on edes olemassa, vaikka työskentelevät terveydenhuollon saralla.)


”Sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.”Jos en asu yli 50km päässä sairaalasta, niin mitä sitten?


Esimerkiksi tällöin et valitettavasti saa erillistä majoitusta sairaalan toimesta itse erityislapsen vanhempana, (unohda siis mainostettu 15 euron per henkilö yömajoitus Ronald McDonald lastentalosäätiössä, koska sinut on rajattu pois) vaikka lapsesi olisi tehohoidossa, vaan joudut kulkemaan kotoa käsin sairaalaan julkisilla tai omalla autolla synnytyksen jälkeen. (kun sinut kotiutetaan sairaalasta muutaman päivän jälkeen) Sektiopotilaille ei myöskään tarjota perhepesähotellista paikkaa, koska paikat ovat tarkoitettu vain normaalisti synnyttäneille äideille ja heidän perheilleen. (tämä asia tuli itselleni täysin yllätyksenä, sillä olisin odottanut, että varsinkin sektion jälkeen sydänpotilaan äitinä perhepesähotellia olisi heti tarjottu vaikka edes 1-2 päivän jälkeen sektiosta, jotta olisi voinut nauttia muustakin, kuin omasta seurasta.)


Poikkeus on ainoastaan siinä, kun vauva pääsee normaaliin osastohoitoon, niin tällöin toinen vanhempi saa yöpyä samassa huoneessa vauvan kanssa. (Vauvojen teho-osastolla ei ole yöpymismahdollisuutta)


Harkinnanvaraisesti anomalla voit saada hyvässä lykyssä Kummit etusetelin Scandic hotel Meilahteen synnytyksen jälkeen, jos lapsesi on sairaalahoidossa Meilahden alueella. (Uusi lastensairaala) Etusetelin jälkeen sinulle jää maksettavaksi 60€ yöltä majoittautumisesta. Suosittelen toki tämän sijasta vuokraamaan edullisen Airbnb asunnon läheltä sairaalaa, koska se tulee edullisemmaksi, kuin 60€ yö hotellissa omaan piikkiin. Näin ollen muut perheenjäsenet pääsevät myös majoittumaan samaan tilaan ja kodinomaiseen ympäristöön eikä lisäkuluja majoituksesta muilta tule. (bonarina teet keittiössä juuri sellaista ruokaa, mistä itse vielä tykkäät)


Ja lopuksi, muista, että vaikka asuisit pääkaupunkiseutu-alueella, niin matkoihin menee aina yllättävän kauan aikaa, liikuit sitten julkisilla tai autolla päivittäin.

Suunnittele ja aikatauluta liikkuminen ruuhka-ajan ulkopuolelle, mikäli se on mahdollista. Itselläni menee jo vajaa1h per suunta matkoihin, vaikka Espoossa asustelenkin.


Säilytä varmuuden vuoksi kaikki laskut ja kuitit


Säilytä kaikki alkuperäiset kuitit suoritetuista maksuista, sillä niitä voidaan pyytää, kun haet maksukaton jälkeen vapautusta tulevista laskuista. (todistus haetaan siltä laskuttajalta, joka lähettää ns. viimeisen laskun, jonka jälkeen maksukatto ylittyy)


Lääkkeiden maksukatto on nykyään poiketen tarkistettavissa sähköisesti, joten se puoli sentään hoituu mutkattomasti Kelan sivuilta.


Vuotuisen omavastuuosuuden ylittyessä Kela lähettää asiakkaalle kirjeen, jossa on mukana erillinen lomake apteekkia varten. (tämän jälkeen apteekissa asioinnin yhteydessä sinun tulee näyttää Kela kortin lisäksi Kelan lähettämää ilmoitusta, jonka sait kirjeitse - näin saat lisäkorvauksen, kun lääkkeiden maksukatto on ylittynyt)


Toivottavasti tästä blogikirjoituksestani oli sinulle hyötyä, vaikka melko tiiviisti kerroinkin aiheesta ja niin moni asia vaikuttaa lopullisesti siihen, mitä ns. synnytys maksaa, kun kyseessä on erityislapsi.


Onneksi kuitenkin, kun tiedät ennakolta maksukattojen rajat, sekä muut mahdolliset kulut, niin osaat hahmottaa kuitenkin, että missä summissa liikutaan, kun postiluukusta alkaa kilahtamaan postia.
MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram
249 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page