top of page
  • Maria

Sydänsairaita lapsia saatetaan siirtää leikattavaksi Suomesta ulkomaille

Päivitetty: 22. tammik.

Useampi sydänlapsen vanhempi on lukenut artikkelin Ylen sivuilta, jossa kerrotaan, että "Sairaaloista Göteborgista ja Kööpenhaminasta on näytetty ”varovaisesti vihreää valoa” sille, että niissä voitaisiin hoitaa Suomesta saapuvia potilaita, kerrotaan HUSista."


"Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi lokakuussa Uuden lastensairaalan sydänkirurgian leikkausten jonoista, jotka olivat venyneet laittoman pitkiksi. Sydänsairaat lapset joutuvat jonottamaan leikkausta jopa kuukausia. Tehohoitajista on kova pula ja hoitajien vaihtuvuus on suurta." (Viite: Yle, Sydänsairaita lapsia saatetaan siirtää leikattavaksi Suomesta ulkomaille - viime käden ratkaisu lastensairaalan kriisiin)


Uusi lastensairaala
Tämä kuva on otettu, kun Isla on ollut teho-osastolla sydänleikkauksen jälkeen. Toivon edelleen, että Suomessa erikoissairaanhoitoon panostettaisiin eikä hoidon laatu heikkenisi vuosi vuodelta.

Olemme kuitenkin huomanneet, että tämä "kriisi" on kestänyt jo useita vuosia ja miksei tähän etsitä jo pidempiaikaista ja kestävämpää ratkaisua?


Tämä tilanne ei ole yhden ja kahden vuoden ollut, vaan sydänlasten leikkausjonot sekä sydänleikkausten peruutukset hoitajapulan takia ovat olleet jo pidemmän aikaa tapetilla.


Mikä arvomaailma ohjaa siis päättäjiä?

Harmillista on se, että aina mietitään ensisijaisesti rahaa eli miten säästetään.


Saadaanko tällä tyylillä laadullisesti hyvää hoitoa annettua ja ajoissa? Väitän, että ei, jos focus on, ensin rahassa, kuin ihmishenkien pelastamisessa ja eettisissä arvoissa.


"Lastenkirurgianlinjajohtaja, ylilääkäri Jukka Salminen kertoi tiistaina Ylen Radio Suomen Päivässä muun muassa seuraavaa: "Että ensiksi selvitettiin, voisiko potilaita siirtää Suomen muihin yliopistosairaaloihin.

– Totesimme, että siitä tulee valtavat kustannukset..." (Viite: Yle, Sydänsairaita lapsia saatetaan siirtää leikattavaksi Suomesta ulkomaille - viime käden ratkaisu lastensairaalan kriisiin)VANHEMPIEN HUOLI


Kysyn nyt itse, että kuka maksaa ne kustannukset lentomatkoineen ulkomaille?


Kuka maksaa vanhemmille majoituskustannukset ulkomailla?


Entäpä sydänlapsen sairaalalaskun? (Jos se on suuruudeltaan eriävä, mitä nyt. )


Miten taataan, että ulkomailla myös hoitopolku toteutuu niin, että vaikka äidinkieli on eri, niin vanhempien kanssa kommunikointi toimii mutkattomasti eikä väärinymmäryksiä tule?


Kestävätkö kaikki sydänlapset mahdollisia siirtoja terveytensä puolesta edes takaisin? (Kuka ottaa vastuun tästä? Vaikka pääsääntöisesti olisi tarkoitus lähettää parempikuntoisia ulkomaille hoitoon.)


Miksi mediassa verrataan sydänlasten leikkauksia syöpäpotilaiden hoitoon ulkomailla? (Mediassa on tuotu esille, että kyllä me lähetämme syöpäpotilaita myös mm. Saksaan hoitoon, mutta syöpäpotilaiden kohdalla on kyse siitä, että tarvittavaa hoitoa ei ole Suomessa saatavilla tiettyihin syöpäsairauksiin. Tämä vertaus on erittäin huono, koska nyt vertaamme tätä asiaa tehohoitajapulaan, joka on tyystin eri asia.)


Toivon, että kaikki nuo yllä olevat kysymykseni herättävät keskustelua, emmekä ajattele vain, että mikä on kustannustehokkainta hoidon ja palvelun tuottajalle, niin sillä mennään!


Meillä Suomessa on mielettömän hyvää osaamista, joten nyt ei kyse ole siitä, että meillä ei olisi itse kykyä tehdä vaativia sydänleikkauksia, vaan kyse on puhtaasti henkilökuntapulasta.


Helsingin Sanomien mielipide osioon kirjoitin myös tästä blogin aiheesta lyhyen kirjoituksen ja toivon sitä kautta myös näkyvyyttä tärkeälle aiheelle.


Mitä ajatuksia sinulle heräsi tästä kirjoituksesta?


Keskustelu aiheesta jatkuu alhaalla kommenteissa. 🤗
MARIA M


Bloggaajana toimii vähän yli 40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Yhdellä lapsellani on synnynnäinen sydänvika TGA (+VSD) sekä alhainen hemoglobiini tuo omat haasteensa. Keskimmäisellä lapsella on todettu Basedow, 3- vuotiaana, joka on harvinainen autoimmuunisairaus pienellä lapsella.


Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Etsikö lisää tietoa tai vertaistukea?

Meidän perheemme elämästä jaan enemmän tietoa Instagramin puolella.Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

128 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page