• Maria M

Sote-alan ammattilainen - Kuinka sinä kohtaat asiakkaat?

Tässä blogikirjoituksessa haluan tuoda esille asioita, joita emme välttämättä ajattele asiakaskohtaamisissa, kuin vasta jälkikäteen.

Varsinkin meillä asiakkailla on norsun muisti ja muistamme sen, miten meidän kanssa on sanallisesti ja sanattomasti kommunikoitu.


Tarkoitus ei ole tehdä vastakkainasettelua, mutta haluan tuoda rehellisesti esille, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja teidän asiakaskunta puhuu välillä eri kieltä keskenään.


Kuinka sinä Sote-alan ammattilainen haluaisit tulla kohdelluksi ja nähdyksi asiakaskohtaamisissa tällöin, kun olisitkin osittain tai kokonaan muista riippuvainen?

Näkyvätkö eettiset arvot konkreettisesti työssäsi, mitä tulee asiakaskohtaamisiin kasvotusten, puhelimitse ja sähköisesti?


”Lääkärin vastuu hoidosta on sähköisiä viestinvaihtojärjestelmiä käytettäessä sama kuin hoitosuhteessa yleensäkin. Kuten muussakin vuorovaikutuksessa potilaan kanssa, lääkärin tulee varoa kaikkea väärinymmärtämistä eikä ammattikieltä tule käyttää tarpeettomasti. Potilas tulee ohjata henkilökohtaiselle vastaanotolle, jos se viestinvaihdon perusteella vaikuttaa tarpeelliselta. Potilaan kanssa tulee keskustella viestintämenetelmien käytöstä ja sopia yhdessä niistä tiedoista, joita sen avulla voidaan välittää.” (Lähde: Lääkäriliitto, Sähköinen viestinvaihto potilas-lääkärisuhteessa)


Lääkäri: Teetkö työtä autopilotilla vai asiakas ensin mentaliteetilla?
Näkyvätkö eettiset arvot konkreettisesti työssäsi, mitä tulee asiakaskohtaamisiin kasvotusten, puhelimitse ja sähköisesti?

Muutamia esimerkkejä


Miten kardiologi itse kohtaisi asiakkaansa, jos hänellä itsellään olisi jonkinlainen sydänvika? Puhuisiko kardiologi edelleen perheenjäsenensä kanssa puhelimessa kesken asiakkaan sydänkontrollin, kun hän olisi kertonut tutkimusten välissä huonoja uutisia?


Miten tehohoitaja kohtaisi vanhemmat, jos hän olisi itse hoitanut omaa lastaan teho-osastolla? Kommentoisiko hän enää tämän jälkeen kenellekään potilaan vanhemmalle, että olen nähnyt pahempaakin teho-osastolla?


Heittäisikö hematologi vitsiä asiakkaalle puhelimessa, jos hän itse sairastaisi jotain verisairautta?


Puhuisiko Kelan virkailija halveksien pitäen muita melkeinpä tyhminä, jos hän itse omaisi sairauden, joka rajoittaisi normaalia elämää?
Väheksyvä ja välinpitämätön asenne aiheuttaa lisää huonoa oloa.

Me haluamme kaikki läsnäolevaa ja empaattista kohtaamista ilman kiireen tuomaa tuskaa.


Kenenkään ei pitäisi myöskään ajatella, että onneksi minä en joudu menettämään terveyttäni.

"Ne kaikki muut (asiakkaat) ovat vain saaneet ns. huonot kortit syntyessään."

Sairaus tai vamma ei katso kuitenkaan ikää tai koulutustaustaa.


Joten kysynkin lopuksi, että kuinka sinä sote-alan ammattilainen haluaisit tulla kohdelluksi ja nähdyksi asiakaskohtaamisissa tällöin, kun olisitkin muista osaksi tai kokonaan riippuvainen?

MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

75 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki