top of page
  • Maria

Palvelusetelillä pääset yksityiseen päivähoitoon samalla hinnalla

Päivitetty: 30. elok. 2022


Miten perhe voi hyödyntää palveluseteliä, kun lapselle halutaan tarjota julkisen päivähoidon sijasta yksityisten päiväkodin palveluja?

Miksi päivähoito on silti lähes saman hintaista, kuin julkisella puolella? Yleensä yksityinen päivähoito maksaa noin 800-1400€/kk per lapsi.

Palvelusetelin käyttöönotto varhaiskasvatuksessa säästää usein kuitenkin kaupungin rahoja, sillä lasten hoidattaminen ostopalvelupäiväkodeissa on usein kunnan omaa toimintaa kalliimpaa.


Miten haen palvelusetelipäiväkotiin?


Tämä blogipostaus vastaa tähän ja moneen muuhun kysymykseen!


Mikä on palveluseteli?

Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan lakisääteistä varhaiskasvatuspalvelua. Palveluseteli on käytettävissä useissa yksityisissä päiväkodeissa järjestettävissä varhaiskasvatuspalveluissa.


Kaupunki osallistuu yksityisen varhaiskasvatuksen kustannuksiin myöntämällä perheelle aina lapsikohtaisen palvelusetelin.

Palveluseteliä haetaan samalla tavalla, kuin hakisit kunnalliseen varhaiskasvatukseen lapsellesi paikkaa.

Täytä siis hakemus kuntasi varhaiskasvatusportaalissa, sähköisessä palvelussa.

Hakemuksen hakutoiveet -sarakkeessa valitset palveluseteliyksikön, johon haluat hakea. Hakemuksen teko on siis helppoa ja selkeää. (Huom! Palvelusetelipäiväkoti voi edellyttää myös täyttämään myös heidän oman hakemuksensa.)


Varhaiskasvatuksen palveluseteli.
Perheen maksama kuukausittainen asiakasmaksu voi olla korkeintaan 30 euroa kalliimpi kuin vastaava kunnallinen maksu.


Ota yhteys päiväkotiin ennen hakemuksen lähetystä


Haluttuun päiväkotiin kannattaa olla yhteydessä ennen hakemuksen jättämistä sillä, jos hoitopaikat ovat jo täynnä, niin varsinkin pääkaupunkiseudulla on hankalaa saada muutaman kuukauden varoitusajalla lapselle vapaata paikkaa halutusta päiväkodista. Mikäli tarvitset nopeampaa käsittelyä hakemukselle, niin muista kilikata hakemuksessa kohtaa "kiireellinen".


Ole yhteydessä päiväkodin johtajaan ja kysy milloin päiväkotiin tehdään lapsikohtaiset valinnat, mikäli päivähoitopaikkoja ei ole juuri nyt tarjolla. Näin osaat ajoittaa hakemisen oikeaan saumaan ja suuremmalla todennäköisyydellä lapsesi saa päivähoitopaikan.


Palvelusetelipäiväkoti
Perhe ei voi saada palvelusetelin kanssa samanaikaisesti Kelan maksamaa lasten kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea.

Miksi valita yksityinen päivähoitopaikka?


Tässä on muutamia huomioita. Tarkoitus ei ole missään nimessä ”dissata” julkisen puolen tarjontaa, vaan haluan tuoda esille, että jokaisella vanhemmalla on myös mahdollisuus hakea yksityiselle sektorille.


Varsinkin erityislapsiperheissä päiväkotiin liittyviä asioita mietitään monelta kantilta ja päiväkodin valintaan voivat vaikuttaa alla olevat listatut syyt:


1. Kielikylpy ja kansainvälisyys. Jos etsit esimerkiksi puhtaasti englannin kielistä tai vaikkapa espanjan kielistä päivähoitopaikkaa, julkinen sektori ei sitä tarjoa. Näin ollen luontaisesti lapselleni (nro 2) hain varta vasten englannin kielistä päivähoitopaikkaa, koska hän puhuu jo hyvin englannin kieltä ja nyt, jos milloin on hyvä vahvistaa kielellistä kehitystä. Lisäksi arvostan monikulttuurista ympäristöä, joten valinta oli selvä meidän perheellemme tässä vaiheessa.


2. Sijainti. Jos koet, että päiväkodin sijainti palvelee paremmin liikkumistasi. Varsinkin erityislapsiperheessä tämä on hyvä ottaa huomioon. Siinä vaiheessa, kun kiiruhdat töihin, niin et halua juosta sata lasissa päiväkodille, mikäli sinulla on mahdollisuus saada hyvien kulkuyhteyksien päästä päivähoitopaikka. Ja, jos sinulla on muita lapsia kuskattavana, sijainti on ensiarvoisen tärkeä.


3. Yksilöllisempi hoito. Voi kuulostaa hassulta, mutta, kun itselläni on kokemusta, niin julkisen ja yksityisen puolen päivähoidoista, niin valitettavaa, mutta totta on, että yksityisellä puolella lapsen tarpeet huomioidaan yleisesti paremmin. Tarvittaessa lapsi pääsee myös pienempään ryhmään ja esimerkiksi päiväkoti saattaa tarjota esimerkiksi ruoka-aineallergiselle automaattisesti esimerkiksi kauramaidot, kun julkisen päivähoidon puolella olen joutunut kustantamaan maidot itse ja viemään ne aina päiväkotiin.


4. Päivähoidon hinta on usein sama, mitä julkisella puolella. Huom! Joissakin päiväkodeissa on yksityisen päiväkodin perimä mahdollinen lisämaksu, mutta tämä on kaliiperia 50€/kk. Mielestäni maksu ei ole suuri, mikäli kokee saavansa lapselleen yksilöllisempää hoitoa. Palveluseteli on tulosidonnainen, joten perheen tulot vaikuttavat palvelusetelin suuruuteen ja omaan maksuosuuteen.

Perheen maksama kuukausittainen asiakasmaksu voi olla korkeintaan 30 euroa kalliimpi kuin vastaava kunnallinen maksu.

5.Sisarusten päivähoito on yhdistetty. Useamman lapsen perheessä saatetaan haluta pitää pienemmät lapset samassa päiväkodissa, jos toinen lapsista omaa jo hoitopaikan entuudestaan. (Huom! Jokaiselle lapselle on haettava palveluseteli erikseen.)Keskustele henkilökunnan kanssa ja tutustu päiväkoteihin paikan päällä


Eri päiväkoteihin kannattaa tutustua rauhassa ja täten löytyy se mieluinen, joka palvelee lapsen kehitystä parhaiten. Ei kannata vai tyytyä päiväkotien verkkosivustojen sisältöön tai hauskoihin “somepäivityksiin”.


Yksityinen varhaiskasvatus
Palvelusetelimalli säästää usein kunnan rahoja, sillä ostopalvelusopimukset ovat voineet olla kaupungille kalliimpia kuin palvelun tuottaminen itse.

Irtisano Kelan maksama kotihoidon- tai yksityisen hoidon tuki

Perhe ei voi saada palvelusetelin kanssa samanaikaisesti Kelan maksamaa lasten kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea. Tämä tarkoittaa siis lasta, jolle palveluseteliä haetaan.


Jos perheessä on muita lapsia, joista saat kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea, niin nämä tuet eivät katkea.


Palveluseteliä ei myönnetä takautuvasti


Palveluseteliä tulee hakea ennen hoidon aloittamista ja se myönnetään hoidon aloituspäivästä alkaen. Palveluseteliä ei myönnetä takautuvasti.


Irtisanominen


Kun varhaiskasvatuspaikka yksityiseen päiväkotiin irtisanotaan, tulee asiakkaan tehdä irtisanomisilmoitus myös kuntaan. Kunnalle tehtävään irtisanomisilmoitukseen tulee laittaa irtisanomispäiväksi lapsen viimeinen läsnäolopäivä yksityisessä päiväkodissa.


Yksityisillä päiväkodeilla on oikeus myös periä irtisanomisajanmaksut omien käytäntöjensä mukaan. Tämä kannattaa siis itse selvittää etukäteen.

Kunta ei maksa irtisanomisajalta palveluseteliä, jos lapsi ei todellisuudessa ole hoitopaikalla läsnä.


Irtisanomisilmoituksen kuntaan voi tehdä sähköpostilla varhaiskasvatuksen toimistosihteerille tai sähköisesti verkkopalvelun kautta.


Palvelusetelin arvo tarkistetaan, jos perheen tulot muuttuvat olennaisesti (+/- 10%), perhekoossa tapahtuu muutos, esim. huoltajuus muuttuu, perheeseen syntyy lapsi tai joku lapsista täyttää 18 vuotta. (Ilmoitta muutoksista varhaiskasvatuksen toimistosihteerille.)


Toivottavasti tämä kirjoitukseni toi lisää tietoa palvelusetelipäiväkodeista ja miten hakeminen tapahtuu.


Ole siis utelias tutkimaan muita päivähoidon mahdollisuuksia!


MARIA MYLLYS


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

157 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page