• Maria M

Kun hoitopolku haarautuu useamman lääkärin toimesta - mitkä ovat seuraukset?

Päivitetty: 15. lokak.


Aloin tässä aihetta miettimään ja pohtimaan enemmän, koska olen huomannut ajan saatossa, että hoitopolku alkaa rönsyilemään moneen suuntaan.


Syitä on monia tietysti ja lisää mutkia matkaan tulee, jos asiakas, ts. potilas omaa useamman sairauden. Tällöin lääkäreitä on yleensä ottaen useampia, kuten myös hoitotahoja.

Hoitavina tahoina voi olla useampi, kuten sairaala, terveyskeskus, yksityinen lääkäriasema ja vielä neuvola!

Ongelmalliseksi tämän tekee se, ettei eri hoitavat tahot pysty näkemään usein kokonaiskuvaa potilaan voinnista, koska jokainen keskittyy omaan osaamisalueeseen.


Potilas ja hoitopolun suunnittelu.
Hoitavina tahoina voi olla useampi, kuten sairaala, terveyskeskus, yksityinen lääkäriasema ja vielä neuvola.


Yksikin sairaus voi olla yhteydessä muihin sairauksiin


Kuitenkin esimerkiksi atooppinen ekseema sairautena on yhteydessä useampaan muuhunkin läsnäolevaan terveydelliseen hoitotoimenpiteeseen, vaikka usein lääkärien toimesta kuulee: "Että voisimmeko keskittyä vain tähän yhteen sairauteen?"


Esimerkiksi, jos atooppinen ekseema on todella pahana ja iho on haavoilla sekä pahasti tulehtunut, niin se vaikuttaa myös siihen, että:


- Pahentuuko jo olemassa oleva ruoka-aineyliherkkyysoireet iholla?

- Pääseekö rikkoutuneesta ihosta verenkiertoon bakteeri, joka voi mennä sydämeen?

- Yleisvoinnin ollessa matala, miten se vaikuttaa esim. verenkiertoon sydämessä, jos esimerkiksi hemoglobiini on alhainen? Jos väsyttää, maistuuko ruoka?

- Jos käytössä on lääkityksiä, miten ne vaikuttavat jo olemassa oleviin muihin sairauksiin?


Tuossa oli siis lyhyesti esimerkki yhdestä sairaudesta, miten se vaikuttaa moneen muuhunkin olemassa olevaan sairauteen ja yleiseen terveydentilaan.Lääkkeiden yhteisvaikutusriskit


Kiire, kiire.. Ovatko lääkärit ehtineet muuten tarkistamaan kaikkien eri sairauksien lääkkeiden yhteensopivuuden?


Tottakai lääkärit ja farmaseutit käyttävät ajantasaista tietoa, mutta, jos halua ei ole kuunnella potilasta tai hänen omaistaan - ohitetaan nopeasti yhteisvaikutusriskit tai potilaan kokonaisvaltainen hyvinvointi jo ajatuksen tasolla. (sen jälkeen sitten käytännössä)


Ja kun, ei ole aikaa tai kiinnostusta kuunnella, niin saattaa jäädä kuulematta, että potilas olisi halunnut kertoa, ettei lääke x esimerkiksi sovi hänelle suurien haittavaikutuksien suhteen (olisiko muuta korvaavaa lääkettä kenties tarjolla?) tai helteellä annostuksen määrää voisi tarkastella uudestaan, kun yleisvointi on huonontunut.


Hoitopolkua suunniteltaessa ja toteuttaessa anna potilaalle ja huoltajalle myös aikaa keskustelulle.

Eri järjestelmät myös haasteena


On Maisa, Omakanta, Apotti ja lisäksi lukuisia yksityisiä terveyspalveluiden tuottajia omine järjestelmineen, johon kirjataan asiakastietoja.

Ei unohdeta neuvolaa ja terveyskeskustakaan.


Kun tietoa on hujan hajan eri järjestelmissä ja yhtä selkeää koontia ei ole saatavilla, niin soppa sakenee. Ja on myös liuta eri lääkäreitä, joista osalla myös eriäviä mielipiteitä hoitopolun toteutuksesta. Vauvan kohdalla myös neuvola tuo omia näkökantoja esille.


Lisäksi Omakantaan saatetaan laittaa 3 viikkoa myöhemmin koontia sairaalakäynnistä ja myöhemmin tekstiä voidaan muokata.


Joskus käy niin, ettei käynnistä tulekaan mitään koontia ja olisi tehtävä tässä välissä jo hoitotoimenpiteitä. Pahimmassa tapauksessa joku toinen lääkäri määrää esim. samat laboratoriokokeet tehtäväksi kiireessä, jos potilastietoja ei ole helposti ja ajantasaisesti saatavilla.


Näin kuormitetaan valitettavasti lisää sairaalan arkea ja sitä potilaan omaa, kun juostaan kiireen vilkkaan tutkimuksiin. On hyvä muistaa, ettei potilas tai huoltaja enää itsekään seuraa aina, että onko tutkimuksia tehty tuplana, kun lääkärin pakeilla käydään tiuhaan tahtiin.Kuinka potilas haluaa tulla kohdelluksi?


Kun lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen kysyy vastaanotolla heti alkuun: "Kuinka sinä voit ?" Anna potilaalle tai huoltajalle tilaa kertoa terveydentilasta.

Niin kiire ei voi olla vastaanotolla, että potilas tai huoltaja ei saa edes 3 minuuttia aikaa kertoa kokonaistilannetta terveydestä. Mikään ei ole niin tympeää, kuin kysytään vointia, mutta sitten siihen ei saa vastata edes lyhyesti.

Tottakai sinä lääkärinä tai muuna terveydenhuollon ammattilaisena haluat keskittyä omaan osaamisalueeseesi, mutta samalla sivuutat tärkeitä tietoja potilaan voinnista, koska et halua asettua potilaan asemaan.


Hoitopolun haasteet.
Hoitopolkua suunniteltaessa ja toteuttamisessa on arvokasta kuunnella lyhyesti mitä potilaalla on sanottavanaan tai hänen huoltajallaan.


Miten sinä haluaisit tulla nähdyksi ja kuulluksi?


Mieti siis asiakkaan näkökulmasta, että miltä sinusta tuntuisi olla vastaanotolla, jos sinulta kysyttäisiin vointia, mutta samalla hengenvedolla sivuutettaisiin kysymys ja todettaisiin: "Ettei tämä nyt liity mitenkään omaan osaamisalueeseeni, joten voidaanko tästä jatkaa nyt vaan eteenpäin? Minulla ei ole aikaa tällaiseen."


Hoitopolkua suunniteltaessa ja toteuttamisessa on arvokasta kuunnella lyhyesti mitä potilaalla on sanottavanaan tai hänen huoltajallaan.


Muista siis, että terveys on kokonaisuus. Moni sairaus vaikuttaa toiseen niin fyysisesti, kuin henkisestikin.


MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram


87 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki