• Maria M

Kuinka sinä arvostat monikulttuurisuutta? Opetatko lapsesi erottelemaan ja arvottamaan ihmiset?


Olen törmännyt pidemmän aikaan siihen, miten Suomessa käytetään sanaa maahanmuuttaja monessa eri asiayhteyksissä. Toki näin on varmasti myös muualla maailmassa, mutta mitä sana maahanmuuttaja tarkoittaa?


"Maahanmuuttaja = Henkilö, joka on jonkin toisen maan kansalainen tai kansalaisuutta vailla oleva henkilö ja muuttaa maahan pidemmäksi aikaa. Maahanmuuttajiin kuuluvat kaikki ulkomailta muuttaneet, niin siirtolaiset, pakolaiset kuin EU-kansalaisetkin. Ks. myös ulkomaalaistaustainen." (Viite: Oy Suomen Tietotoimisto – Finska Notisbyrån Ab verkkosivut)


Miksi sitten käytämme maahanmuuttaja sanaa, kun puhumme lapsista, jotka ovat syntyneet ja asuneet suomessa koko elämänsä? Vanhemmillakin saattaa olla vain ja ainoastaan Suomen kansalaisuus.


Lapset eivät siis ole maahanmuuttajia ja tämä on myös loukkaavaa sekä rasistista, että ns.ulkonäön tai monikielisyyden perusteella opetamme lapsille, että miltä suomalaisen kuuluisi näyttää ja miltä ei. Miksi monikielinen lapsi rinnastetaan myös automaattisesti maahanmuuttajaksi?


Lisäksi kouluissa viidesluokkalaisille suunnattiin kysely viime syksynä, joissa lasten piti arvioida ulkomaalais­taustaisten ominaisuuksia. Tämä, jos mikä vielä ruokkii sitä, että aikuiset opettavat arvottamaan ihmisiä eri kategorioihin.

Kyselyssä oppilaita pyydettiin esimerkiksi arvioimaan väitettä ”suomalaiset ovat älykkäämpiä kuin ulkomaalaiset” ja nimeämään luokkansa suosituimpia ja epäsuosituimpia oppilaita. (Viite: HS, Pihla Loula, Anni Keski-Heikkilä 5.10.2021, Lapsia pyydettiin arvioimaan, kuka luokalla on epä­suosituin ja ovatko suomalaiset älykkäämpiä kuin ulko­maalaiset – Kyselyn tekijät kertovat nyt, miksi)Miksi käytämme maahanmuuttaja sanaa, kun puhumme lapsista, jotka ovat syntyneet ja asuneet suomessa koko elämänsä? He eivät ole maahanmuuttajia, vaikka usein maahanmuuttaja sanaa käytetään monessa eri asia yhteydessä.


Minulla on myös omakohtaista kokemusta tästä paljon, kuinka ihmiset ovat kohdanneet minut ja lapseni.

En edelleenkään pidä myöskään siitä, kun kysytään, että:

"Mistäs maasta olet kotoisin? Kun olen keskustellut lasten kanssa jotain englannin kielellä tai arabiaksi.

"Mistäs maasta lapsesi ovat kotoisin?" Kysymys viitannut ulkonäköön tai kieleen, jota olemme puhuneet. Välillä keskustelemme kolmea eri kieltä. (suomea, englantia ja arabian kieltä)

"Aha, taidatte olla ulkomaalaisia?"

"Hiusten ja silmien perusteella, ette taida olla suomalaisia?"


Tässä vaiheessa kysyjä jo erottelee ja arvottaa ihmiset eri kategorioihin juuri ulkonäön tai kielen perusteella heti ensi näkemältä.


Aikuinen! Ethän siirrä omia ennakkoluulojasi ja pelkojasi lapseen. Arvosta kaikkia yhdenvertaisesti.

Lapset eivät erottele, jos aikuiset eivät opeta tekemään näin


Lapset eivät koe olevansa erottuvia muista lapsista, mutta toki silloin, jos he kokevat, että ulkopuoliset arvottavat heitä. Tällöin lapsi ajattelee varmasti itsestään negatiivisemmin sekä itsetunto laskee, jos hän kokee olevansa muista erottuva. Ethän siis siirrä omia ennakkoluulojasi ja pelkojasi lapseen, koska, jos näin käy, niin lapsesi arvottaa mielessään ympäristöään eikä ole suvaitsevainen.Kuinka sinä kasvatat lapsiasi kohtaamaan myös monikulttuurisen ympäristön?


Jos lapsesi on kasvatettu arvostamaan muita ympärillä olevia ihmisiä oli heillä kyseessä vamma tai sairaus, niin opetathan hänelle myös arvostusta monikulttuurista ympäristöä kohtaan. Älä määrittele ketään ihonvärin, pukeutumisen, nimen tai monikielisyyden mukaan.


Meistä kukaan ei ole toistaan parempi. Olemme kaikki saman arvoisia!


Mitä ajatuksia tämä sinulla herätti? Oletko kokenut vastaavaa?
MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

76 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki