top of page
 • Maria

Atooppinen ihottuma on krooninen ihon tulehdussairaus

Päivitetty: 30. elok. 2022


Syksy alkoi ja ilmat viilenivät. Huomasit jo ensimmäiset merkit ihon kuivuudesta? Talvella on kuiva ilma niin ulkona, kuin sisällä ja ihon kunto pahenee pahenemistaan.

Ihoa kutittaa, iho hilseilee ja joillakin jopa haavoittuu. (tulee halkeamia ihoon) Huomaamatta raavit itseäsi ja välillä jopa verille. Atooppinen ekseema on taas täällä astetta pahempana.


Mikä on atooppinen ekseema?

Kyseessä on Ihosairaus, joka on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti.

Ekseema on yhteisnimi ryhmälle tulehduksellisia ihosairauksia, joilla on samankaltainen ulkonäkö. Keskeisin oire on kutina joka ei ole vain hetkellinen oire päivässä.


Tätä kirjoitusta teen aamulla klo 05.00, koska juniori on herännyt taas järjettömään kutinaan.


Naamaa kutittaa sekä jalkoja. Kauhea tarve on raapia, vaikka olen yön aikana rasvannut ihon kauttaaltaan päästä varpaisiin useita kertoja. Kädetkin on piilotettu puuvillalapasilla, mutta, kun kutina yltyy, niin ne on muuten nopeasti irrotettu jo käsistä pois. (samoin sukat eivät pysy käsissä, vaikka ovat hieman tiukemmat)


Kutinan takia nukutuksessa kesti upeat 3h ja tyttö nukahti puolen yön jälkeen.

nyt siis olemme nukkuneet vajaan 5h, ennen kuin raapiminen taas alkoi.


Atooppiseen ekseeman kuuluu kutina.
Ihottuman syntyyn vaikuttavat muun muassa ihon rakenteelliset ominaisuudet ja ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta.

Omakohtaisia kokemuksia

Minä olen itse kärsinyt atooppisesta ekseemasta koko elämäni ja nuorena olen kerran ollut myös sairaalahoidossa, kun ihon kunto meni pahaksi. Tällöin sain kortisonia sisäisesti ja ulkoisesti ja ihoni muistutti pääsiäistipua muutamia päiviä. Jälkikäteen kuulin, että kädet joita olin raapinut kutinan johdosta verille olivat päästäneet elimistöön bakteerin, että olin kuulemma ollut lähellä sisäistä verenvuotoa.

Eli mikäli kotikonstein kortisoni ja muut määrätyt rasvat eivät tehoa, niin kannattaa herkästi hakeutua hoitoon! Älä odota ja mieti.Hoitoon pääsy voi kestää


Itse käytin omaa sydänlastani yksityisellä lääkäriasemalla vajaa 1kk sitten, koska julkisella puolella sain ensimmäisen sairaala-ajan Jorviin vasta 24.3 eli olisin joutunut odottamaan lähes 2kk hoitoon pääsyä.


Tässä välissä sain siis hoitosuunnitelman Pikku-Jätistä helmikuun alussa ja 25.2 sain lastensairaalan kautta iho asiaa eteenpäin myös eli jossakin vaiheessa saamme ajan (en tiedä milloin, mutta oletan, että Jorvin sairaalaa aiemmin pääsemme Uuteen lastensairaalaan)

Tuo on kyllä kiva asia, että Islan potilashistoria päivittyy myös yhden katon alle. Me olemme saaneet hoidettua lastensairaalassa nyt sydänkontrollit, lonkan tutkimukset (todettiin syntymän jälkeen toisessa lonkassa yliliikkuvuus) ja nyt saamme myös atooppiseen ekseemaan apua. On nimittäin helpompaa hakeutua hoitoon, kun ei tarvitse joka kerta selittää sairasteluhistoriaa päivämäärineen. Esikoisen kanssa, kun hoitavia tahoja oli useita eikä tieto kulkenut sujuvasti, niin minulla oli yksi kansio papereita aina koottuna mukana.


Atooppisen ihon hoidossa vältä hajusteita.
Vältä hajusteita pyykinpesussa sekä pese aina uudet vaatteet ennen käyttöönottoa!

Muutama omakohtainen niksi ihottuman hoitoon: 1. Ruoka: Lapsen allergiat saattavat laukaista ihon huonompaan kuntoon. Vältä kaikin puolin allergisoivia ruoka-aineita. (Aikuisena alkoholin nauttimista kannattaa miettiä, se nimittäin laukaisee monella ihon pahempaan kuntoon. Alkoholi kuivattaa ihoa, joten ihotauti pahenee.) Syö ravinnerikasta ruokaa ja hyviä öljyjä. Ihon kuntoon voi vaikuttaa myös ruokavaliolla. Pelkästään ihon rasvaus ei auta, syö hyviä öljyjä myös sisäisesti. (avocado, kookosöljy, ekstraneitsyt oliiviöljy, omega3:sta...)

 2. Vaatteet: Atooppinen iho ei pidä hikoilusta ja lämpötilan nopeista vaihteluista erityisen paljon eikä keunokuiduista. Tekstiiliteollisuudessa käytetään yli 3500 erilaista kemikaalia. Näistä peräti 350 kemikaalia saattaa olla ihmisille haitallisia. Myös vaatteiden sisältämät ftalaatit, kromiyhdisteet ja erilaiset väriaineet voivat tehdä herkästi allergisen reaktion. Meillä esimerkiksi mustat ja tummansiniset vauvan ja taaperon vaatteet ovat aiheuttaneet heti allergisen reaktion iholle. (Jos ostat vaatteita EU:n ulkopuolelta, ei ole takeita, mitä ”myrkkyjä” vaatteisiin on laitettu.)

 3. Uudet vaatteet: Pese aina uudet vaatteet ennen käyttöönottoa!

 4. Pyykinpesuaineet: Suosittelen pesupähkinöitä! Sopivat myös pähkinäallergisille, koska eivät ole varsinaisesti pähkinöitä. Pesupähkinöillä pesee ekologisesti myös ja alemmissa lämpötiloissa pähkinöitä voi käyttää kaksi kertaa. (Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöitä on käytetty jo satojen vuosien ajan pyykinpesuun. Itse ostan näitä mm. Ruohonjuuresta.)

 5. Hiki: Hiki iholla ärsyttää ja, jos on haavoja, niin ihoa kirvelee. Puhdista iho, rasvaa ja pue löysät, hengittävät vaatteet.

 6. Liiallinen pesu tai kylpeminen: Liiallinen ihon pesu kuivattaa ihoa eli joka päivä ei kannata mennä suihkuun tai kylpyyn. Jos tarvetta, raajoista voi pestä tietyt kohdat, mutta koko kroppaa ei kannata kastella. Rasvakylvyt / pesut ovat myös parempi vaihtoehto, kuin pelkkä vesi. Itselläni on käytössä myös ACO:n Caring shower oil, jotta iho ei kuivuisi. Tämä ei sisällä myöskään parfyymeja.

 7. Kortisoni: Käytä kortisonia kuureina. Liiallinen käyttö ohentaa ihoa.

 8. Vaihtele usein rasvoja: Kun iho tottuu yhteen rasvaan, teho katoaa. Itselläni on yli 10 erilaista rasvaa, joita käytän sikin sokin.

 9. Paljon vettä sisältävät rasvat: Liian paljon vettä sisältävät rasvat eivät toimi hyvin, koska eivät kosteuta ihoa. Toki kutinan takia käytän Xyli Dermiä ja Aloverasuihketta, koska näillä on viilentävä vaikutus.

 10. Ilmanylpy! Iho kaipaa päivittäin myös hetken ilmakylpyä, jotta iho pääsee hieman ”hengittämään”.

 11. Nauti auringosta: Jos sinulla on mahdollista päästä aurinkoon ja ns. välimeren osastoon, niin käytä tilaisuus hyödyksi! Aurinko yleisesti ottaen parantaa atooppissta ekseemaa ja, jos talvi on leuto, mutta sateinen -> iho ei kärsi, kuten Suomen ilmastossa. Itse olen miettinyt myös Suomesta muuttoa pois, koska iho on aina parantunut huomattavasti itsestään viikon sisällä, kun olen täältä pois päässyt. Lisäksi Suomen kesä on todella lyhyt eli juuri, kun ihon saa suht ok kuntoon, niin se on hetken päästä huonona. Tolkuton määrä menee rasvaa ihon hoitoon per vuosi saatikka lääkärissä ravaamiset...

 12. Ja viimeinen niksi! Vältä hajusteita: Moni pitää huolta omasta tai lapsen ihosta, mutta kannattaa muistaa, että, jos perheenjäsenistä muut käyttävät hajusteita - lähikontaktissa herkkäihoinen reagoi myös hajusteisiin. (Rasvat, hajuvedet, vaatteet, jotka pesty voimakkaasti hajustetuilla aineilla..)

Ruokavaliolla on myös merkitystä atooppisen ekseeman hoidossa. Syö hyviä rasvoja sisäisesti.
Syö hyviä rasvoja ja pudasta ruokaa! Ruokavaliolla voi myös osittain parantaa ihon kuntoa. Pelkästään ihon rasvaus ei auta.

Naistenklinikka
Vaihtele ihorasvoja usein. Kun iho tottuu yhteen rasvaan, niin sen teho katoaa.

Ihon ollessa myös todella kuiva, kannattaa käyttää myös voiteita, joissa on yli 60% rasvaa. (Esimerkiksi Locobase. Tätä voidaan käyttää kaikkialla kehossa, myös kasvoilla. Rasvapitoisuus 70 %.)

Kutinaa viilentävä vänä voiteena käytän Xyli Dermiä ja Aloevera suihketta. (Xyli Dermissä voide geelimäinen ja viilentävä ja Aloeveraa on saatavilla Life myymälöistä geeliä sekä suihkupullo versiona.)

Atooppisen ihottuman hoito.
Tässä on lisää rasva-arsenaalia. Minulla on yli 10 eri voidetta käytössä.

Toivottavasti sait apua tästä kirjoituksestani, mikäli etsiskelit neuvoja atooppisen ekseeman hoitoon.

Itselläni on siis 40- vuoden omakohtainen kokemus ekseeman hoidosta, joten päätin jakaa tietoa myös muille samasta ihosairaudesta kärsiville.

Atooppisen ekseeman hoito on vaativaa, mutta, kun saa tietoa laajemmin, niin useammalla niksillä saa oloa hieman parempaan suuntaan eikä tarvinne heti suolahuoneeseen juosta pihkasalvat säärissä! (tietäisitpä minkä määrän olen erilaisia rasvoja testannut tähän ikään mennessä huh heijaa)


Ja lopuksi mainitsen vielä sanan vammaistuki. Muistathan, että mikäli atooppinen ekseema on todella paha ja vaatii säännöllistä hoitoa ja joudut myös osastohoitoon, niin voit hakea lääkärin C-lausunnolla vammaistukea Kelasta.

Pääset tästä aiempaan kirjoitukseeni liittyen vammaistukeen.Lue lisää aiheesta:Atooppinen ekseema

DUODECIM Käypä hoito


Ota atooppinen ihottuma uudelleen puheeksi

AbbVie Inc. ylläpitää sivua


Sini, 33, kärsi ihostaan koko nuoruutensa – lopulta ratkaisu hyvään ihoon löytyi muistakin asioista kuin voiteista

Menaiset


Varo, nämä vaatteet voivat viedä terveyden Taloussanomat


MARIA MYLLYS


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

239 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page