• Maria M

Rehellisiä Apotti potilastietojärjestelmä käyttäjäkokemuksia

Päivitetty: 15. lokak.

"Apotti nosti Husin it-kuluja pysyvästi yli 50 miljoonalla vuodessa. Tilannetta selitetään muun muassa arviota suuremmalla käyttäjämäärällä."

(Viite: Mediuutiset verkkojulkaisu 8.5.2022)


"Me Husin erikoislääkärit haluaisimme hoitaa potilasta, ei Apottia. Apotti on nyt ollut käytössä Hus-sairaalasta riippuen 1,5–2,5 vuotta. Yhtään asiakastyytyväisyyskyselyä ei ole kuitenkaan Husissa tehty, vaikka sellaista on luvattu. Lääkärilehden kyselyssä Apotti sai kouluarvosanaksi 5,2 eli huonoimman mahdollisen ja siitäkin kyselystä on jo noin vuosi."

Näin Mediuutisten verkkojulkaisussa todettiin 3.5.2022 ja Mediuutisten sivuilla on Apotista kourallinen lisää artikkeleita.

(Mediuutiset kuuluvat Alma Mediaan ja tämä lehti on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille.)


Olen seurannut Apottiin liittyvää keskustelua sivusta ja päätin tuoda esille nimettömästi käyttäjäkokemuksia, koska paljon jää asioita muuten unholaan.


Ymmärrän varsin hyvin, ettei moni halua tuoda nimeään julkisesti esille ja täten kaikki käyttäjäkokemukset ovat anonyymisti esillä.
Tehohoitaja ei osannut käyttää Apottia


Instagramissa kerroin juuri tovi sitten, kun olin 2 metrin etäisyydeltä kuullut Apottiin liittyvän keskustelun tehohoito-osastolla Islan ollessa Uudessa lastensairaalassa hoidettavana vuoden 2021 lopulla.


Vakituisen työntekijän tuli kirjata tietoja potilastietojärjestelmä Apottiin Islasta ja hän totesikin heti ääneen, ettei osaa ja hän lähti pyytämään apua tuntityötä tekevältä tehohoitajalta.


Kaikki Apottiin tehtävät kirjaukset saatiin kirjattua onneksi keikkatyöntekijän toimesta, mutta kuulin vielä melko huolestuttavan kommentin tietojen lisäämiseen liittyen, että: "En tiedä, löytyykö tämä kirjattu tieto, jos sitä etsitään Apotista toista kautta..."


Jäi kieltämättä pelottava tunne päähän, että lapseni on juuri tehohoidossa ja tämähän on karmivaa, jos hoitotoimenpiteitä varten pitää tarkistaa tietoja myöhemmin ja, jos osaa tiedoista ei yht äkkiä löydy.


Tehdäänkö hoitotoimenpiteet osittain joskus arvaten?


Muistoja teho-hoitoajalta.
Montakohan milliä vauva sai maitoa? Tulivatko lääkkeet oikein annettua ja kirjattua ylös?


Järjestelmän tulisi olla helpompi käyttää


Itselläni ei ole Apotista henkilökohtaista käyttäjäkokemusta, mutta heti tuli mieleeni aika, jolloin olin Helsinki-Vantaan lentokentällä töissä ja tällöin opiskeltiin eri tietojärjestelmiä arkisin kolme viikkoa aamusta iltapäivään, jotta asiakastiedot, lentoajat, lentolippujen tiedot löytyvät ketterästi.


Kävimme lähes 1000 sivua läpi materiaalia ja kaikista aihealueista oli koe, joka piti läpäistä 80%:sti läpi. Lisäksi oli omaksuttava eri lentoyhtiöiden käytänteet sekä eri lentokonetyypit.


Millainen perehdytys siis kaikille Apottia käyttäville on tehty?


Onko varmistettu osaamisen taso vai onko oletettu, että kaikilla käyttäjillä on vähintään koodari- koulutus tietojen etsimiseen ja lisäämiseen?


Muutenhan kaikki aika on potilastyöstä pois, jos tietojärjestelmän käyttö vie paljon aikaa ja kirjauksia pitää vielä tuplatsekata ja etsiä etsimällä.


Apottikokemuksia lukiessa paistoi myös selkeästi esille, että potilastietojärjestelmän käyttöä koetetaan harjoitella itsenäisesti töiden lomassa.


Kiireen ja paineen keskellä työn tekoon voi helposti mennä tripla määrä aikaa ja samalla myös virheiden määrä kasvaa!


Apotin käyttäjäkokemus
"Aina en tiedä, miten potilaan lääkityksiä on muutettu tai millaisia hoitosuunnitelmia hänelle on tehty."

Anonyymejä käyttäjäkokemuksia


"Näen tätä paljon läheltä, sekä käyttäjän että kehityksen puolelta. Iso osa asiaa on ylipäänsä se, että järjestelmä vaihtui. Vanhanaikaisesti sanottuna muutosvastarinta. Mutta ei se pelkästään sitä ole, tietenkään. Se mistä ei julkisuudessa useinkaan puhuta Apotin yhteydessä, on, että lakivaatimukset kirjauksille (mitä asioita pitää kirjata ja millä tarkkuudella) ovat vuosien kuluessa laajentuneet. Useimmissa, oletettavasti kaikissa, potilastietojärjestelmissä, näitä ei ole pidetty ajan tasalla ja monet isot toimijat ovat valinneet olla noudattamatta näitä lakivaatimuksia järjestelmissään. Ja nyt kun Apotissa merkinnät tehdään lain edellyttämällä tavalla, se on käyttäjälle isompi ero kuin vain järjestelmän vaihtuminen." "Apotti on otettu käyttöön sellaisessa vaiheessa, että on tiedetty sen vaativan vielä modaamista. Silloin järjestelmä saadaan nopeammin käyttöön (kirjaukset nopeammin lainmukaisiksi) ja voidaan tehdä muokkaukset Apotin toimintaan käyttäjien tarpeita vastaaviksi. Apottia käyttää niin monta eri ammattiryhmää erilaisissa toimintaympäristöissä, ettei pelkällä testikäytöllä saa niitä katettua. Ongelma tällaisessa on tietty se, että järjestelmä näyttäytyy sekavana." "Monen käyttäjän tietotekninen osaaminen on luokattoman heikkoa. Aiemmat potilastietojärjestelmät ovat olleet paperitekstit koneelle siirrettynä, ja nyt vaaditaan ihan erilaista kirjaamista. Vapaan tekstin sijaan edellytetään rakenteista kirjaamista ennen kaikkea Kannan vaatimusten vuoksi, joka hankaloittaa käyttäjän elämää ja se konkretisoi muutoksen heillä Apottiin, vaikka syy on Kanta."

"Järjestelmien ja tekstien avaaminen kestää todella kauan."


"Aina en tiedä, miten potilaan lääkityksiä on muutettu tai millaisia hoitosuunnitelmia hänelle on tehty."

"Tietyllä tavalla on vähän niin kuin siirryttäisiin pankkikirjasta verkkopankkiin ilman laajempaa perehdytystä /opastusta kuin vain kyseisen ohjelman opettaminen. Kerrotaan, että tämä nappi tekee sitä ja toinen tätä, vaikka pitäisi oppia, että lainakin haetaan jatkossa verkkopankista eikä pankinjohtajalta. Moni vähemmän digiorientoitunut tulee kovin takamatkalta ja joutuu käyttämään paljon aikaa sen kiinni kuromiseen ja kuten lehdistä luemme, ei työaika meinaa siihen ihan riittää."

Mitä ajatuksia sinulle tämä aihe Apotti potilastietojärjestelmästä herätti?

Oliko yllä olevat käyttäjäkokemukset sinulle myös tuttua luettavaa?


Lopuksi lisään tähän loppuun videolinkin, joka käsittelee kaikkia potilastietojärjestelmiä.

MOT dokumentin nimi on: Syöpäpotilas, jonka järjestelmä kadotti.


Apotti on dokumentissa toki myös esillä, mutta tässä dokumentissa käydään kokonaisuudessaan läpi yleisellä tasolla satoja eri potilastietojärjestelmiä ja esimerkiksi lainsäädäntöä näiden osalta.


"Antti Lehtiseltä löydettiin syöpä, mutta tieto siitä katosi järjestelmään lähes kahdeksi vuodeksi kunnes oli liian myöhäistä. MOT tutki, miten terveystieto kulkee sadoissa järjestelmissä ja miksi se ajoittain katoaa." (Viite: MOT, Yle Areena 14.12.2020)

MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

154 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki