• Maria M

Älä kosketa minuun tai tarjoa omia ruokiasi - olen allerginen!

Päivitetty: 15. lokak.


Omalla pihalla ollessani ja muuten leikkipuistoissa aikaa viettäneenä olen törmännyt seuraavaan asiaan eli nimittäin tuntemattomat ihmiset tulevat vauvaa koskettamaan kysymättä.


Miksi toisten lapsia ei kannata kosketella ilman lupaa?


Yksi esimerkki on ruoka-aineyliherkkyydet ja muutoin on ihan kohteliasta tulla kysymään, saanko silittää lapsesi päätä tai koskettaa hänen kättään. Eiväthän aikuisetkaan kosketa toisiaan ilman lupaa.


Muista tämä siis, kun näet ylisöpön vauvan. Kysy vanhemmalta ensin lupa koskemiseen tai sylissä pitämiseen!


Ruoka-aineyliherkkyys
Vehnäjauhoa on yllättävän monissa ruuissa, kuten leivissä, leikkeleissä, kastikkeissa ja konditoriatuotteissa.

Vehnäjauhoa on monessa eri ruoassa


Vehnäjauho on tällä hetkellä kolmannella lapsellani Islalla se herkin ruoka-aine, joka aiheuttaa jo koskettaessa ihottumaa. (esikoisellani oli myös vehnäjauhoallergia sekä muut viljat lukuun ottamatta kaurajauho sopi hänelle)

Viimeksi Isla sai ison alueen ihottumaa selkäänsä ja isoja ihottumapaukamia kosketuksesta. Välillä ihottumaa tulee käsiin tai jalkoihin.Altistuskoe valvotusti


Vehnäjauhoa Isla ei ole missään muodossa syönyt ja siinä olen varovainen, ettei hän syö vehnäjauhoa minkään ruoan kanssa, kunnes kohta 1- vuoden iässä on sairaalaolosuhteissa tehty vehnäaltistuskoe valvotusti.


Syy on ihan siinä, että emme tiedä voiko Isla saada pahemman allergisen reaktion. (anafylaktisen reaktion)

Vielä kaksissa eri laboratoriokokeissa vasta-ainetasot eivät ole menneet sille tasolle, että vehnäjauhoa voisi ottaa ruokavalioon mukaan.


Esikoisen kohdalla tiedän, mihin ruoka-aineyliherkkyydet voivat johtaa, koska hänellä oli laajemmin ruoka-aineyliherkkyyksiä. (vehnä, ohra, ruis, peruna, lehmänmaito, kananmuna, pähkinä, soija)

Kerran esimerkiksi päiväkodissa annettiin vahingossa perunamuusia ja minulle tuli äkkiä lähtö sairaalaan kesken työpäivän, koska oksentaminen ja velttouskohtaus tuli heti perään."Kyllähän sitä voi vähän maistaa?" tai "Ei kerrota kenellekään, että vähän maistoit.."


Älä kyseenalaista ruoka-aineyliherkkyyksiä, jos lapsella niitä on. Eivät vanhemmat niitä keksi omasta päästään, kun allergiatesteissä on ihan käyty ja tilannetta seurataan.


Rakkaat isovanhemmat, serkut ja muut tuttavat ja tuntemattomat: onneksi ruoka-aineyliherkkyyksistä kärsivilläkin on omat herkkunsa.

Vaikkapa sitten mehujäät, smoothiet tai raakasuklaa. Ja vanhempien kokeileva keittiö kotona loihtii kyllä muitakin herkkuja.

Itse olen innostunut vielä enemmän ruokaa tekemään, kun olen miettinyt, että mitä uusia reseptejä sitä voisikaan kokeilla.


Ja, kun kaupasta ostaa mahdollisimman puhdasta ruokaa tuoreeltaan, niin ei myöskään kulu aikaa tuoteselosteita kaupassa lukiessa. Vauvojen soseissakin on lähes jokaisessa purnukassa vehnää (lämpimät ruoat), joten teen itse isommat soseet kerralla pakkaseen säilöön. Ooh nam!


Vehnäjauhoallergia
Vaikka olisit pessyt juuri kädet vehnäleivän syönnin jälkeen, niin ihoosi voi silti jäädä jäämiä jauhosta. Kosmetiikassa, esimerkiksi vartalovoiteissa saattaa olla viljatuotteita sekä lasten leikeissä muovailuvahat sisältävät yleisesti vehnäjauhoa.

Missä sitä vehnäjauhoa nyt sitten on?


Tein lyhyesti listaa tähän alle, koska vehnäjauhoa on niin monessa paikkaa, että skarppina saa olla!


- vehnäjauho

- vehnäproteiini

- useammat gluteenittomat tuotteet

- bulguri

- durumvehnä

- eri jauhosekoitukset

- pastat, spagetit, lasagnelevyt, ravioli

- couscous

- korppujauho

- murot ja myslit

- kakut, leivonnaiset, keksit (kaikki konditoriatuotteet yleensä ottaen)

- kuivatut hedelmät

- seitan

- siirapit (useat)

- marinadit ja valmiit kastikkeet

- makkarat, lihapullat, nugetit (valmiseinekset)

- mehut

- sipsit, karkit

- ruis, ohra, kauratuotteet sisältävät usein vehnäjauhoa. Esimerkiksi ruisleivät!

- soijakastike (ainoastaan Gluteeniton on 100% soijaa, Kikkoman) ja mausteseoksetNyt ymmärrät varmaan, miten peräti yksi ruoka-aineyliherkkyys vaikuttaa arkeen.


Kun niitä on useampi, niin allergialapsiperheessä saa olla tarkkana ruokavalion suhteen ja omat eväät ovatkin tuttuja missä liikutaankin.


MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram


206 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki