top of page
  • Maria

Äiti! Älä laihduta, kun yöttömät yöt ja vauva-arki painaa

Päivitetty: 15. lokak. 2022

3.9.2022 aamulla porhalsin Islan kanssa Jorvin sairaalaan päivystykseen ja totesin mielessäni, että onneksi on ruokaa edes kunnolla mukana, koska, jos väsyneenä syön vähän, niin omat voimani ovat oikeasti nollilla. Kiitos valvottujen öiden!


Taatelit vie myös makean nälän heti.
Taateli maistuu aina ja näistä saa hyvin energiaa. Nam nam!

Tätä ennen olen sosiaalisessa mediassa myös törmännyt synnyttäneille äideille kohdennettuun mainontaan, joissa äideille koetetaan iskostaa mieleen, että nyt olisi aika jo päästä sixpack kuntoon. "Taidat olla lihava?" Enkai?


Päähäni jäi kummittelemaan myös seuraavat tekstit eräissä mainoksissa:


"Haluatko päästä raskauden jälkeisistä kiloista eroon?"

"Keittiövaaka esiin ja mitataan grammantarkasti ruoka."


Samaan aikaan, kun alitajuntaani iskostui mainokset, niin löysin edellisenä päivänä 22- vuoden takaisen opinnäytetyön, jossa sukelsin urheiluravitsemuksen maailmaan.


Energian merkitys kestävyyslajeissa.
Vieläkö sinä muistat tämän ajan, kun piirtoheitin oli kovassa käytössä? Toin 22- vuotta sitten opinnäytetyössäni esille energian merkityksen urheilusuorituksessa, eri ruokavaliot, energia ravintoaineet, suojaravintoaineet ja lisäravinteet harjoitus- ja kilpailukaudella.

Luin tekstejä läpi ja päätin tehdä pienen koonnin ravitsemuksesta, koska olen siihen perehtynyt myös eri urheilulajien myötä, joten perus tietämys on siitä, miten kroppa toimii, kun syö ravinnerikkaasti ja prosessoimatonta ruokaa.

Nuorempana olen kilpaillut 7- vuotta maastohiihdossa SM-tasolla sekä olen harrastanut myös monia muita eri urheilulajeja melomisesta kuntosalilla painon nostoon ja näin olen konkreettisesti nähnyt, että 70% jaksamisesta, voimasta ja kehon muokkauksesta tehdään syömällä eikä se vaadi mitään sen suurempia hifistelyjä. (Kilpaurheilun puolella moni asia on tarkempaa, mutta nyt en siihen paneudu.)Sisäpyöräilyohjaajan työ on myös palkitsevaa.
Ryhmäliikunnan puolella olen myös kouluttautunut sisäpyöräilyohjaajaksi, joten liikunnan kautta olen automaattisesti jo sukeltanut tiiviimmin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi mihin syöminen myös kuuluu?


Kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla tarkoitan, että syöminen, uni ja perus arkiliikunta kulkevat ketjussa kaikki yhdessä. Jos joku näistä osa-alueista brakaa, niin se vaikuttaa kaikkeen muuhun näistä.


Jos syöt esimerkiksi liian vähän ruokaa, et jaksa liikkua ja, jos liikut, niin väsyneenä urheilu taas ei tuota toivottuja tuloksia. Ketjureaktiona unikin on kaikkea muuta, kuin palauttavaa.

Teet siis kaikkea puoliteholla ja kuormitat mieltä ja kehoa entisestään.


Arvokas erityislapsi blogin ylläpitäjä, Maria.
Tässä olen minä eli Maria vähän päälle 40- vuotiaana. Kolmas tyttäreni syntyi 10kk sitten, joten arki rullaa hänen ehdoillaan. Harrastan tällä hetkellä ainoastaan hyötyliikuntaa ja pyrin panostamaan ravinnerikkaaseen ruokaan. Tietysti unta ei saa unohtaa. Nukun aina, kun voin!

Tässä blogikirjoituksessa en syvenny kuitenkaan kilpaurheilun ravitsemuksellisiin asioihin, vaan tuon ihan yksinkertaisesti esille, miksi mahdollisimman puhdas ja ravinnerikas ruoka boostaa omaa jaksamista, kun arki painaa päälle öisine valvomisineen.


Tämä kirjoitus on teille ihanat naiset, jotta löydätte lempeyttä itseänne kohtaan.Ruoka auttaa jaksamaan, älä aloita mitään dieettejä


Ruoka paikkaa väsymystä edes jonkin verran, vaikka nukkuminen olisi jäänyt minimiin, kun muistaa syödä usein ravinnerikkaasti hyviä öljyjä unohtamatta.

Syöminen on myös tärkeää siksi, että, kun uni jää minimiin, niin vastustuskyky kropassamme heikkenee ja monesti flunssat ja muut pöpöt iskevät silloin herkemmin. Stressaantuneena kroppa kuluttaa myös magnesiumia ja b-vitamiinia enemmän, joten pitkään jatkuneet yöttömät yöt voivat tehdä myös puutostilan!


Syö siis rohkeasti mittailematta aamupuuro marjoilla (laita pieni loraus esim. kookosöljyä aamupuuroon. Kookosöljy nopeuttaa aineenvaihduntaa sekä estää tulehduksia kropassa. Salaattiin taas kannattaa laittaa esimerkiksi ekstraneitsyt oliiviöljyä kyytiin.), syö päivällä tuhdit lämpimät ruoka-annokset, joissa on salaattia ja vihanneksia proteiinin lähteen kera.


Lisäksi, kun juot paljon nesteitä päivän mittaan ja pidät myös välipalasta kiinni syömällä vaikka yhden hedelmän, niin syöt automaattisesti noin 3 tunnin välein. Näin energiatasot pysyvät korkealla ja autopilotilla ei tarvitse liikkua silmät ristissä.


Varsinkin, jos imetät, niin välillä tuntuu siltä, että ruokaa on saatava suurin piirtein kahden tunnin välein.

Riippuu toki paljon, että kauan se vauva siinä tississä roikkuu! Minä syön vielä joskus keskellä yötä, vaikka Isla on jo 10kk vanha.


Ulkoillessani minulla on mukana aina kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä, koska välistä tarvitsen snackia leikkipuisto riennoissa.

Hyvällä omalla tunnolla tuhoan myös joka päivä 50g tummaa suklaata. En sen takia, että miettisin hyötyjä, mitä siitä myös saa elimistölle, vaan tumma suklaa sellaisenaan ja raakasuklaat ovat aina ollut nautintoni.


Jos lyhyesti suklaasta haluat lukea, niin poikkea toki Duodecimlehden verkkosivulla ja lue artikkeli Suklaan terveyshyödyt - totta vai tarua?Älä rajoita ruokavaliotasi syömällä liian vähän!


Se, että alkaisi rajoittamaan ruokavaliotaan (syömällä esim.1200-1600kcal päiväannoksia kääntää koko voinnin päälaelleen) ja liikkumaan räkä poskella väsyneenä, kun jo väsyttää muutaman tunnin yöunien jälkeen, niin se tekee enemmän hallaa elimistöllesi.

Olet entistä väsyneempi. Et saa haluttuja tuloksia edes liikunnasta, koska kroppa on jo yliväsynyt.


Väsyneenä stressihormonitaso myös nousee (kortisolitaso) ja se vaikuttaa aineenvaihduntaan ja näin ollen rasvan hyödyntäminen energiaksi vaikeutuu. Moni tätä ei tiedä tai ymmärrä ja täten edelleen moni näännyttää itseään syömällä hiiren annoksia!


Alhaisen glykokeemisen indeksin ruuat, kuten tärkkelyksemättömät vihannekset, täysjyvä ja kuivatut hedelmät, vähärasvainen liha ja esimerkiksi palkokasvit auttavat laskemaan veren kortisolitasoja. Täysjyvätuotteet sen sijaan auttavat proteiineja säätelemään kehon kortisolin tuotantoa.


Ei siis ihme, että syömällä liian vähän ei laihdu, koska kroppa alkaa säästöliekille ja liian vähäinen uni nostaa kortisolitasot, jolloin aineenvaihdunta hidastuu.


Ehkä saat hammasta purren 5-7 kiloa pois ja sen jälkeen paino palaa taas hetken päästä uudelleen ja joillekin painoa tulee vielä enemmän, mitä on ns. laihdutettu.

Ja sitten käy vielä niin, että moni saattaa polttaa lihasta rasvan sijasta eli vaikka paino laskisi, et ole välttämättä polttanut rasvaa niinkään elimistöstä, vaan olet "tuhonnut" lihaksia.


Lohisalaattia olkaa hyvä!
Hyvän ruoan ystävänä ja ruokaa rakastavana tässä on yksi lempi ruoka-annoksistani. Kuva on otettu kahvilastani joitakin vuosia sitten ja nämä salaattiannokset ovat menossa asiakkaille syötäväksi juuri.

Eli summa summarum, jos et siis ole tähänkään mennessä päässyt omiin "tavoitteisiisi" painon suhteen, niin asiaa kannattaa tutkiskella lempeästi siltä kantilta, että syötkö tarpeeksi ja syötkö myös paljon vihanneksia & marjoja päivittäin?


Älä syö niitä hiiren ruoka-annoksia äläkä elätä itseäsi syömällä vain leipää.


Syö hyvällä omalla tunnolla siis kuusi kertaa päivässä kasviksia, salaattia, kanaa, hedelmiä sekä marjoja.Ja vielä tärkeää asiaa runsaan rasvakudoksen poistosta laihduttamalla!


Miksi laihdutusta ei saa toteuttaa esimerkiksi raskaana ollessa tai imettäessä?


Rasvan liuetessa myrkkyjä kertyy väliaikaisesti vereen normaalia enemmän, ja näin ollen maksa joutuu ylitöihin.


Raskaus- ja imetysaikana ei saa laihduttaa laisinkaan ruokavaliota rajaten, koska rasvakudoksesta vereen siirtyvät myrkyt virtaavat istukan tai äidinmaidon kautta lapseen. (Hiilihydraattien rankka karsiminen myös vaikuttaa maidontuotantoon heikentävästi! Älä aloita myöskään ketoilua, vaikka se on edelleen trendinä.)


Kahden lapsen allergioiden takia olen joutunut imetyksen aikana rajaamaan toki omaa ruokavaliotani, mutta, jotta ruokavalio on balanssissa, niin ravitsemusterapeutti auttaa löytämään aina yksilöllisen ruokavalion.


Keskity siis syömään ihan normaalisti mahdollisimman ravinnerikasta ruokaa, nuku aina, kun pystyt ja tavan arkiliikunta auttaa myös pitämään ruokailurytmin tasaisena koko päivän.


Arkiliikunta riittää myös kiireen keskellä.
Syyskuussa on kiva liikkua myös leikkipuistoissa lasten kanssa. Hyötyliikuntaa siis ilman stressiä.

Iloista syyskuuta sinulle ja muistathan olla lempeä itsellesi.


Varsinkin erityislapsiperheissä tavan arki jo vie voimia, joten älä kuormita liikaa mieltäsi ja kroppaasi vaatimalla itseltäsi liikoja.


Ja muista myös se, ettei vaa'an numero kerro kaikkea terveydestä! Painoindeksiä, jos pitäisin omana terveydenmittarina, niin olisin aina ylipainoinen tai sitten lihava.

Tämän takia en edes omista vaakaa enkä halua opettaa lapsilleni puntarilla painon tarkkailua, koska siihen kierteeseen helposti jää, että alkaa alitajuisesti painosta stressaamaan.
MARIA M


Bloggaajana toimii +40- vuotias sydänlapsen äiti Maria, jolla on kolme lasta.

Arvokas erityislapsi blogin aihealueita ovat erityislapsiperheet,

hyvinvointi ja terveys, koska nämä liittyvät ja nivoutuvat yhteen.

Maria kirjoittaa blogia suurella sydämellä pohtien ja tuoden omia kokemuksiaan

myös aidosti esille.


Arvokas erityislapsi yhteisö

sosiaalisessa mediassa:

Facebook

Instagram

179 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page